Egy város éjszakai látképe

A globális felmelegedés miatt akár 800 km-t is távolodhatnak lakóhelyeink

A globális felmelegedést általában a hőmérséklet emelkedésében mérik, viszont van még egy adat, mellyel érzékeltetni lehet a hatásait, ez pedig a térbeli elmozdulás. Szakértők szerint szülővárosainkat nagyjából 800 kilométerrel távolabbinak érezhetjük a jövőben, mint ahogy eddig megszokhattuk. Mit jelent ez konkrétan?


Tudósok megállapították egy 2019-es tanulmányban, hogy 2080-ra Észak-Amerika városai — valamint minden település szerte a világon — nagyjából 500 mérföldet, vagyis 800 kilométert "tesz meg" hőmérséklet szempontjából.

Ha a széndioxid-kibocsátás ugyanebben a radikális ütemben folytatódik, akkor a lakóterületek időjárás tekintetében fokozatosan távolodni kezdenek a megszokottól déli irányba. Ez azt jelenti, hogy például Washington DC hasonlóképpen mocsaras vidékké változik, mint Mississippi, New York pedig inkább Arkansas északi részére emlékeztet majd a jövőben.

„Ezt a mérési technikát arra használhatjuk, hogy egy jövőbeli előrejelzést olyasmire fordítsunk le, amit jobban el tudunk képzelni és a saját tapasztalatainkhoz kapcsolni. Remélem, hogy az emberek átélik a hűha pillanatot, és először értik meg, milyen mértékű változásokra számíthatunk egyetlen generáció alatt"

— olvashatjuk az egyik kutató szavait a ScienceAlert cikkében.

Alapvetően, ha nem teszünk már most valamit a fenntarthatóbb jövő reményében, akkor a ma lakható városok és egyéb települések olyan forró éghajlatba sodródhatnak, melyet mai fejjel nagyon nehéz elképzelni.


Nyitókép: Unsplash/Piotr Chrobot