Egy csalódott férfi ül egy lépcsőn

Miért képtelen néhány ember tanulni a hibáiból? Íme a válasz! ​

Biztosan te is találkoztál már olyan emberekkel, akik egyszerűen képtelenek tanulni a hibáikból. Róluk többnyire nem azt gondoljuk, hogy nem értik a helyzeteket, hanem hogy teljes tudatossággal a falnak rohannak. Mi miatt alakult ki ez a gondolkodásmódjuk?


A témával egy kutatás is foglalkozott. Korábbi felmérések bebizonyították, hogy azok a felnőttek, akiket kisgyermekként sok stressz ért, kevésbé érzékelik a kockázatos helyzetek közeledtét. A szóban forgó tanulmányhoz a szakértők fiatal felnőtteket kértek fel résztvevőknek.

Közülük többen bántalmazás vagy elhanyagolás áldozatai voltak gyerekként. Az adatgyűjtési időszak részeként egy sor kockázat- és jutalomtesztet végeztek velük — olvashatjuk a PsyBlog cikkében. Végezetül megállapították, hogy a nagyjából nyolcéves korukban bántalmazást átélt alanyok sokkal nehezebben érezték a veszteség közeledését.

Korábban már találkoztak hasonló szituációkkal, mégsem tudatosult bennük, hogy a végkifejlet hasonlóan negatív lesz. Ezek az eredmények később szintén jellemzők voltak ugyanazoknál az alanyoknál. A vizsgálatok végén agyi szkennelésen is részt vettek a tesztelt személyek. Ezáltal a kutatók megtudták, hogy a veszteséggel kapcsolatos területeken viszonylag alacsony volt az aktivitás.

Egy f\u00e9rfi csal\u00f3dottan \u00fcl a munkahely\u00e9n

Fotó: Shutterstock

„Nem arról van szó, hogy az emberek nyíltan úgy döntenek, hogy vállalják ezeket a negatív kockázatokat, vagy olyan dolgokat tesznek, amelyek miatt bajba kerülhetnek.

Könnyen lehet, hogy az agyuk nem igazán dolgozza fel azokat az információkat, amelyeknek azt kellene jelezniük, hogy rossz irányba tartanak, hogy ez nem a megfelelő lépés"

— mondta Seth Pollak professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Azt is kimutatták, hogy az ilyen eredményeket produkáló alanyoknál sokkal erőteljesebb volt a veszteségérzet. Ez azért lehet, mivel sokkal kevésbé számítottak a negatív következményekre.

A szerzők szerint ez a felfedezés a továbbiakban számos kutatási terület alapja lehet. Az agyban végbemenő speciális, funkcionális hálózatok kutatásához például nagy segítséget nyújthatnak az eredmények.

Nyitókép: Shutterstock