III. Károly király

III. Károly király találkozott a szíriai földrengés áldozatainak rokonaival​

III. Károly király a napokban ellátogatott egy központba, melyet a szíriai és törökországi földrengésben elhunytak családtagjainak hoztak létre. Az eseményen az uralkodó láthatóan elérzékenyült, amikor a gyászolók történeteit hallgatta.


Az Egyesült Királyságban a Trafalgar téren húztak fel egy sátrat, amiben az emberek leróhatják kegyeletüket, illetve virrasztásokat tarthatnak szíriai földrengésben elhunyt hozzátartozóik emlékére. Őfelsége oda látogatott el a napokban, hogy kifejezze együttérzését és támogatását. Öt személlyel beszélgetett azon a napon, akiknek a rokonaik elhunytak, vagy megsérültek a katasztrófában.

A jelenlévők között többek között ott volt Salah Al-Asmar, egy szíriai építész is. Elmondása szerint a törökországi Antakyában történt földrengésben veszítette el szüleit, testvérét, sógornőjét és unokaöccsét. A történteket még szörnyűbbé teszi, hogy hét napon keresztül voltak élve a romok alá szorulva.

„Nagyon hálás vagyok őfelségének a támogatásáért. Remélem, a szíriai nép értékeli, hogy mellettünk áll. Köszönjük a királynak és a brit népnek, hogy támogatják a szíriai népet ebben a válságban. A családom hét napig a romok alatt volt. Nem volt mentőcsapat. Senki sem tudott nekik segíteni abban a helyzetben.

Ez nem olyan, mint egy normális vészhelyzet. Megfelelő támogatásra van szükségünk az Egyesült Királyság kormányától és az ENSZ-től”

— mondta Al-Asmar a találkozás után.

Mellette ott volt még az eseményen Waad al-Kateab Bafta-díjas szíriai filmrendező, Hamza al-Kateab, az Action for Sama társalapítója, valamint Afraa Hashem tanár és aktivista is — olvashatjuk az Independent cikkében. Yazan Douedarit barátai hívták meg az eseményre, később pedig így nyilatkozott a király nagylelkű látogatásáról:

„Nagyon jó tudni, hogy a király itt van támogatni a szíriai népet. Nehéz összehasonlítani a katasztrófákat, de ez az egyik legsúlyosabb fajtájuk, ráadásul 13 évnyi konfliktus után. A király támogatását fejezte ki, és azt mondta: »El sem tudom képzelni, milyen nehéz lehetett ez nektek. Ez szörnyű.« Láttam, hogy érzelmileg megérintették a történtek.”

Nyitókép: Getty