III. Károly király

Ilyen fogadtatást kapott a III. Károly királyt ábrázoló humoros freskó

Erzsébet királynő halála után fia, III. Károly király lépett a trónra. Bár hivatalosan még nem koronázták meg, mégis gyorsan belopta magát a rajongók szívébe. Ennek kifejezésére egy freskót is készítettek az uralkodóról, amely nagy visszhangot kapott.


Károly király az idén már részt vett néhány hivatalos megjelenésen, azonban Harry herceg nemrég debütált memoárja miatt inkább a háttérbe húzódott. Tartalék című könyvében a herceg nyíltan vall a gyermekkori problémáiról és a monarchia gondjairól. Mindezek mellett azt is megállapította, hogy mik Károly legnagyobb hibái apaként.

Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Az új uralkodót hivatalosan május hatodikán koronázzák majd meg. Az esemény megszervezésében Vilmos herceg is nagy szerepet vállal, hiszen számos újítás bevezetését tervezik. Többek között a ceremónia idejét és a vendéglistát is jelentősen lerövidítették. Korábbi írásunkban összefoglaltuk, mi mindenre lehet majd számítani az eseményen.

Bár a koronázásig még eltelik pár hónap, néhány Northamptonban élő művész már most szerette volna kifejezni tiszteletét az Egyesült Királyság feje előtt. Éppen ezért egy nagy freskót festettel fel egy helyi ház falára.

Az alkotáson II. Erzsébet királynő és a király is szerepel, illetve a háttérben megjelenítették az 1952-2022-es évszámokat. Bár a szándék jó volt, a királyi rajongók mégsem annyira elégedettek a végeredménnyel. Meglátásuk szerint a felfestett férfi egyáltalán nem is hasonlít a királyra, ezzel pedig a készítők vicc tárgyává tették a monarchia vezetőjét. Kerry Bellingham — a ház szomszédságában élő lakos — így nyilatkozott a képről:

„A királynőt ábrázoló kép nem olyan rossz, de láttam embereket, akik a Károly-figurával röhögve szelfiztek. Egyszerűen nem hasonlít rá. A szemei furcsán túl közel vannak egymáshoz, a haja teljesen rossz, és csak a fülei árulkodnak arról, hogy ő az. Nem ez a világ legjobb festménye. Nem értek egyet a rá költött pénzzel, szerintem van jobb dolog is, amire ilyenkor pénzt lehet költeni.”

Mindezek mellett azért hozzátették, hogy a környéknek valóban szüksége volt már egy kis színre, így ebből a szempontból örülnek az újításnak.

Nemrég az első hivatalos bankjegyek is megjelentek, melyeken már a király arcképe szerepel. Egy korábbi cikkünkből meg lehet tudni, milyen dizájnt kaptak az új fizetőeszközök, illetve, hogy mit jelent ez a régebbi bankókra nézve.

Nyitókép: Getty

Forrás: Marie Claire