III. Károly király

Bemutatták az új bankjegyek mintáit, amiken Károly király arcképe látható​

A Bank of England bemutatta a nemsokára forgalomba kerülő bankjegyeket, melyek Károly királyt ábrázolják. Az alapvető minta és az általános megjelenés nem változott, az új dizájnnal pedig a néhai Erzsébet királynő fia lett a második brit uralkodó, aki hasonló fizetőeszközre került.


A polimer bankjegyeket 2016-ban vezették be az Egyesült Királyságban, hiszen a műanyagalapú fizetőeszközt sokkal fenntarthatóbbnak és nehezebben hamisíthatónak vélték, mint a papírverziót. Az új pénzeken már III. Károly király arcképe lesz látható, de ez nem azt jelenti, hogy a régebbi kiadások értéküket vesztük.

A Bank of England nyilatkozata szerint az új címletek 2024-ben lesznek kibocsájtva, így onnantól lehet majd velük fizetni, a II. Erzsébet királynőt ábrázoló fizetőeszközök pedig ugyanúgy forgalomban maradnak a lakosság számára. Így egyidejűleg érvényes lesz mindkét kiadás.

Az új uralkodó portréja a bankjegyek előlapján, valamint a biztonsági mintán lesz látható, a többi részlet viszont ugyanaz marad. A 10 fontos bankjegyek hátoldalán továbbra is Jane Austen író, a 20 fontoson William Turner festőművész, az 50-esen pedig Alan Turing informatikus szerepel.

Az új kiadás célja a változás környezeti és pénzügyi hatásának minimalizálása, valamint a kopott bankók helyettesítése és a bankjegyek iránti kereslet általános növelése. Andrew Bailey, bankjegyekért felelős kormányzó így nyilatkozott a hírről:

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Bank kiadja új bankjegyeink tervét, amelyeken III. Károly király arcképe lesz látható. Ez egy jelentős pillanat, mivel a király csak a második uralkodó, aki megjelenik a bankjegyeinken. Az emberek akkor használhatják majd ezeket az új bankjegyeket, amikor azok 2024-ben forgalomba kerülnek.”

Forrás: Independent