Károly király

Károly király lehet, hogy sosem költözik be a Buckingham-palotába — íme miért!

A Buckingham-palota már az 1800-as évektől fogva a brit királyi család székhelye, ennek értelmében II. Erzsébet királynő és az ő felmenői is ott élték mindennapjaikat és végezték ügyeiket. Károly királyról azonban elképzelhető, hogy soha nem költözik be az ikonikus épületbe. Hogy történhet ez?


A királyi család rajongói számára egyértelmű, hogy Károly király a modernizálás embere a monarchiában. Többek között a koronázási szertartását is igyekszik megújítani, melyhez segítségére van idősebb fia, Vilmos herceg is. A frissítés jegyében például sokkal kevesebb embert hív meg a szertartásra és két órával rövidebbre tervezi az egész rendezvényt.

A további változtatásokról és a terveiről egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Mind ezek értelmében logikusnak hangozna az az állítás, hogy Károly csupán a hagyományokkal szeretne szakítani azzal, hogy távol tartja magát a palotától. Ennél viszont egy sokkal földhözragadtabb oka van annak, hogy az új királyi pár miért szeretne eddigi lakóhelyén, a Clarence House-ban maradni.

A Buckingham-palota felújítási munkálatok alatt áll, melyek akár 2027-ig is elhúzódhatnak — írja a Marie Claire. A terveket már 2016-ban bejelentették, a nagyszabású átalakításba pedig beletartozik az elektromos vezetékek és a radiátorok kicserélése, valamint 78 fürdőszoba felújítása is. Mivel folyamatosan zajlik ott az építés, így az új uralkodó feleségével, Kamilla királynéval együtt eddigi otthonukban marad.

A Buckingham-palota ilyen nyilatkozatot adott ki a jelenlegi helyzetről:

„Várhatóan a szükséges munkálatok befejeződnek, hogy a király és felesége 2027-ben elfoglalhassák rezidenciájukat. A köztes időszakban a palotát teljes mértékben kihasználják hivatalos ügyek intézésére, ahol csak lehetséges.”

Ebben az időszakban a királyi zászló a Buckingham-palotában és a Clarence House-ban is lobogni fog, amikor őfelsége Londonban tartózkodik. Elképzelhető viszont egy olyan forgatókönyv, hogy Károly király az ötéves munkálatok végeztével sem tervez átköltözni a palotába, mivel nagyon szereti jelenlegi otthonát.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a Buckingham-palotát költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontok alapján is fenntarthatatlannak véli.

Nyitókép: Getty