Egy anyuka fogja a kisbabája lábait

Egyre kevesebb a gyerekvállaló szülő — milyen arányban vannak most?

Statisztikailag egyre több felnőtt választja a gyermekmentes életet. Mekkora arányban döntenek emellett az emberek? Mikor jutnak erre az elhatározásra és változik-e az évek elteltlével a véleményük? Egy kutatócsoport az ilyen kérdésekre kereste a választ.


Zarchary Neal — vezető szerző — és Jennifer Watling Neal — kutató pszichológus — indították el a felmérést, hogy pontos adatokat nyerjenek a témával kapcsolatban. Elmondásuk szerint a gyermekteleneket az utóbbi években jelentősen alábecsülték a tudományos munkákban, főleg, mert leginkább csak a nőkre összpontosítottak, vagy olyan adatokra támaszkodtak, amelyek nem reprezentatívak a szélesebb népességre nézve.

A kutatások alatt azt találták, hogy a 40 év alatti nők körében igen gyakori a gyermektelenség mellett való komoly elhatározás — írja a ScienceAlert. Egészen pontosan a szülőképes korú nők 30 százaléka döntött emellett ahelyett, hogy szimplán bizonytalannak érezte volna magát.

„Azok a nők, akik tizen- és húszonéves korukban döntöttek a gyermekmentesség mellett, most átlagosan közel 40 évesek, és még mindig nincs gyermekük. És nem, a nők nem gondolják meg magukat"

— írta Neal egy Twitter-bejegyzésben.

Egy anyuka mes\u00e9t n\u00e9z a gyerekeivel

Fotó: Unsplash/Alexander Dummer

A tanulmány szerzői elismerték, hogy a vizsgálataikban nem tekintették gyermekmentesnek azokat a személyeket, akik örökbe akartak — vagy akarnak — fogadni vagy mostohaszülőkké szerettek volna válni. A kutatómunka során a szakértők 1500 michigani felnőttről készült felmérés adatait használták fel. Ez azért lényeges, mivel a szakértők egy egész Amerikát reprezentáló csoportot kerestek, így esett a döntésük erre az államra.

A reprezentatív csoporthoz olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az emberek neme és az életkoruk, egészen az elnökválasztási szavazatokig, a hírek iránti érdeklődésig, a politikai ideológiáig, sőt, az újjászületett keresztény identitásig.

Az eredmények mellett a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy nullától százig pontozzák a szimpátiájukat a gyermektelenekkel és a szülőkkel kapcsolatban is. Ennek köszönhetően meg tudták állapítani, hogy a gyereket nem vállalók hasonló szintű „melegséget" éreznek más gyermektelenek iránt, mint a szülőkért, ugyanez pedig kölcsönösen igaz. Bár hozzá kell tenni, hogy a gyermekvállalók közelebb érezték magukhoz a hasonló cipőben járó felnőtteket.

A tanulmány szerzői a nyilvánosságra hozott adatoktól azt remélik, hogy segítségükkel a gyermektelenek komolyabb képviseletet kaphatnak, valamint csökkenthetik általuk az ilyen személyek társadalmi megbélyegzését.

Nyitókép: Unsplash/Alex Pasarelu