Perfekcionizmus szó, alatta-felette kérdőjelek

A perfekcionizmus összefügg a magasabb depresszió kockázatával - de csökkenthető

A perfekcionizmus személyiségjegye összefügg a depresszió magasabb kockázatával – derül ki tíz különböző tanulmány áttekintéséből.


A perfekcionista emberek aggódnak a hibák elkövetése miatt, és hajlamosak erősen kritikusak lenni önmagukkal szemben. A társadalom részéről nyomást éreznek, hogy magas színvonalon teljesítsenek, és úgy gondolják, hogy mások folyamatosan megítélik a teljesítményüket.

Amikor a maximalista emberek nem felelnek meg a magasra tett mércéjüknek, hajlamosak depresszióba esni.

Az önelfogadás vagy az önsajnálat gyakorlása az egyik legjobb módja a maximalista tendenciák kezelésének, állapította meg egy 10 különálló, 1758 ember bevonásával készült tanulmány eredményeit összegyűjtő kutatás.

Az eredmények azt mutatták, hogy a neuroticizmus, vagyis a negatív érzelmesség az a személyiségvonás, amely a legerősebben kapcsolódik a depresszióhoz.

A maximalizmus azonban további kockázattal jár.

„Az egyetemi, közösségi tagokból, pszichiátriai betegekből, járóbetegekből és orvostanhallgatókból álló mintákból álló 10 longitudinális vizsgálat metaanalízisében a neuroticizmus volt a legerősebb előrejelzője a depressziós tünetek változásának. Még így is mind a hét perfekcionizmus-dimenzió a neuroticizmuson túl a depressziós tünetek változását is előre jelezte”

– magyarázták a szerzők az eredményeiket.

A perfekcionizmus egyik aspektusa a társadalmi nyomás érzése. A szerzők szerint a társadalmilag előírt perfekcionizmus, a hibák miatti aggodalom, a cselekedetekkel kapcsolatos kételyek, az önkritika és a perfekcionista attitűdök fokozatosan hozzájárulnak a depressziós tünetek változásának megértéséhez a neuroticizmuson túl.

A perfekcionizmus azért problematikus, mert a magas követelményeket nagyon nehéz következetesen elérni.

„...a perfekcionista aggodalmakkal teli emberek úgy tűnik, hogy olyan módon gondolkodnak, éreznek és viselkednek, amely depresszív következményekkel jár [depressziót okoz].
Az ilyen emberek azt hiszik, hogy mások magas elvárásokat támasztanak velük szemben, és gyakran úgy érzik, hogy képtelenek megfelelni a mások általuk vélt elvárt tökéletességnek. Gyötrődhetnek a vélt kudarcok miatt, és kétségeik lehetnek a teljesítőképességükkel kapcsolatban, mert szociális világukat ítélkezőnek, nyomást gyakorlónak és engedékenynek élik meg”

– írják a szerzők.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock