Párját hátára felvevő férfi

Ez a „jó” kapcsolati minta meglepően mérgező

Akár depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet.

A kutatások szerint a túl sok elkötelezettség egy kapcsolatban meglepően mérgező lehet.

Míg a párkapcsolati elkötelezettséget általában jó dolognak tartják, a túlzott elkötelezettség káros lehet, ugyanis ahhoz vezethet, hogy az apró dolgokat túlságosan felfújják – ez pedig akár depressziót és szorongást is okozhat.

Ez akkor következik be, ha valaki túl sokat fektet önbecsüléséből a kapcsolatába, vagyis azt hiszi, hogy saját önértékelését az irányítja, hogy mennyire jól megy a kapcsolatuk.

Ezt a egyénnek és a kapcsolatnak is rosszat tevő tulajdonságot a pszichológusok ezt magas kapcsolatfüggő önbecsülésnek (RCSE) nevezik.

Raymond Knee professzor, a tanulmány első szerzője elmondása szerint a magas RCSE-szintű egyének nagyon elkötelezettek a kapcsolataik iránt, de fennáll annak veszélye, hogy összeomlanak, ha valami elromlik – még egy viszonylag kisebb esemény is.

„A túlságosan nagy mennyiségű, rossz fajta elkötelezettség valójában alááshatja a kapcsolatot.”

A kulcsfontosságú vizsgálatban 198 ember két héten keresztül naplóban rögzítette párkapcsolatainak hullámvölgyeit.

Knee az eredményeket ismertetve elmondta, a konkrét vizsgálatban azt találták, hogy a magasabb RCSE-szinttel rendelkező emberek rosszabbul érezték magukat a kapcsolataik negatív pillanataiban.

„Mintha nem számítana, hogy miért történik a negatív esemény, vagy hogy ki volt a hibás. Az erősebb RCSE-vel rendelkező partnerek még mindig rosszul érzik magukat.”

Azok az emberek, akiknek az önbecsülése túlságosan sokat fektetett a kapcsolatba, nagyon érzelmesen reagálnak a problémákra.

„Amikor valami történik egy kapcsolatban, ezek az egyének nem különülnek el tőle. Azonnal úgy érzik, személyes viszonyban állnak a kapcsolat bármely negatív körülményével, és szorongóvá, depressziósabbá és ellenségesebbé válnak”

– tette hozzá Knee.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock