Egy nő takarítóeszközöket tart a kezében

Ezért tesz jót a mentális egészségnek a tavaszi nagytakarítás

A tavasz minden tekintetben a megújulásról szól. Ilyenkor nem csak a természet éled újra, hanem a belső tereknek is tisztább megjelenést kell adni. A nagytakarítás több jótékony hatással is jár, melyekről alábbi cikkünkben részletesen beszámolunk.


Egyrészről fontos megjegyezni, hogy a tavaszi nagy takarítás a kontrollált élet érzését nyújtja. Sok ember számol be arról, hogy stresszoldónak és kikapcsoló tevékenységnek gondolja ezt a tevékenységet. Ez azért van, mert tudat alatt azt az érzete támad, hogy átveszi az irányítást minden téren. Az életben nagyon sok történést nem lehet befolyásolni, éppen ezért pozitív érzéseket kelt, ha az otthon tisztaságát igen.

Emellett arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a takarításnak egyfajta szertartásos jellege is van. Sok kultúrában nagyra becsülik a rendet, ami nem csak a környezetre, hanem a lelki világra is vonatkozik. Bár sokan ebbe nem gondolnak bele, viszont az életben a szokások kiemelt szerepet játszanak.

Amennyiben a mindennapjaink részévé tesszük a takarítást, akkor az egy jelentős előrelépés lehet az egészségesebb életmód irányába. Dr. Dawn Potter, klinikai pszichológus így nyilatkozott erről a hatásról:

„Megnyugvást ad, ha esztétikailag kellemes helyen ébredünk, ahová a munkanap végén visszatérhetünk, vagy ha otthonról dolgozunk, egyszerűen csak simának, szervezettnek és rendezettnek érezzük a munkanapunkat.”
Egy apuka a gyerekeivel tavaszi nagytakar\u00edt\u00e1st v\u00e9gez

Fotó: Shutterstock

Végezetül pedig a takarításnak van egy olyan hatása, hogy kiszakít a mindennapok nehézségeiből. Sokan azt mondják, hogy megnyugodnak a tisztogatástól, mivel a folyamat közben nem a telefonjukra és a gondjaikra figyelnek, hanem valami teljesen más, produktív cselekvésre. Ez segít jobban kapcsolatba lépni a rendelkezésre álló térrel is.

„Egy tiszta és rendezett szobába lépve egyszerre éltető és megnyugtató érzés lehet, míg egy rendetlenbe lépve kimerítő és nyomasztó érzés”

— mondta Marni Amsellem, klinikai pszichológus a Vogue cikkében.

Nyitókép: Shutterstock