Mammográfiás vizsgálat

Ezért kell a nőknek 40 éves korukban elkezdeniük a rendszeres mammográfiát

A szakértők egyetértenek abban, hogy a 40 éves korban történő szűrés előnyös. Azt is javasolják, hogy a nők 30 éves koruk körül kezdjenek el beszélgetni orvosukkal a mellrák kockázatáról, és kezdjenek edukálódni.

A korai felismerés alapvető fontosságú, ha emlőrákról van szó. Ez magában foglalja a rendszeres emlővizsgálatok és mammográfiás szűrővizsgálatok ütemezését, valamint a mell havi önvizsgálatát.

Az eredetileg 50 éves kortól javasolt szűrővizsgálatok megkezdését az Egyesült Államok Preventív Szolgáltatások Munkacsoportja (USPSTF) egy ajánlástervezetet adott ki, amely azt javasolja, hogy a nők már 40 éves kortól menjenek el mellrákszűrésre. Emellett további kutatásokra van szükség szerintük a fekete, spanyolajkú, latin-amerikai, ázsiai, csendes-óceáni szigeteki, amerikai és alaszkai őslakos nők körében a szűrés és a kezelés tekintetében fennálló egészségügyi egyenlőtlenségek legjobb kezelése érdekében.

Az USPSTF emellett tanulmányok készítésére szólított fel annak kiderítésére, hogy az emlő ultrahanggal vagy MRI-vel végzett szűrése hogyan segíthet a sűrű emlőkkel rendelkező nőknek a rák korábbi felismerésében.

A szakértők évek óta vitatják, hogy a nőknek mikor kellene elkezdeniük a rendszeres mammográfiás vizsgálatokat. Az emlőrák kockázata 40 éves kor után kezd növekedni. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma már 40 éves kortól ajánlja a rendszeres mammográfiás vizsgálatot a nők számára.

Az Amerikai Rákellenes Társaság azt ajánlja, hogy a nőknek lehetőségük legyen 40-44 éves koruk között elkezdeni az éves szűrővizsgálatokat, és 45 éves koruktól kezdve évente mammográfiát végeztetni. Problémákat okozhat azonban, ha az emberek túl korán vesznek részt a szűrővizsgálatokon. Dr. Pamela Berens, a houstoni UTHealth McGovern Medical School szülész-nőgyógyásza elmondása szerint a fiatalabb nők szűrésével kapcsolatos aggodalom az, hogy lehetséges káros hatások, például a biopszia szükségessége és a páciensek aggódása.

„Örülök az USPSTF ajánlástervezetének változásának, miszerint az átlagos kockázatú nők esetében a mammográfiát 40 éves korban kell elkezdeni.”

A sugárterheléssel kapcsolatos kockázat a rendszeres szűrővizsgálat során minimális, és a szakértők szerint nem szabadna elriasztani a szűréstől.

A nőket fel kell világosítani a korábbi szűrés előnyeiről és arról, hogy a mammográfiás leletek értékeléséhez további utóvizsgálatokra és/vagy biopsziára lehet szükségük.

„A munkacsoport korábbi ajánlásának megváltoztatása, miszerint a nőknek 50 éves korukban kell elkezdeniük a mammográfiás vizsgálatokat, a felszínen zavarosnak tűnhet, de lényegében több élet megmentéséről van szó”

– mondta Dr. Irene M. Kang, a City of Hope Orange County női egészségügyi orvosi onkológiai osztályának orvosigazgatója és a kaliforniai Irvine-ben található City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center mellrákra szakosodott onkológusa.

A korábbi szűrés összhangban van a National Comprehensive Cancer Network irányelveivel, amelyek szerint a nőknél először 25 éves korukban kellene az emlőrák kockázatát vizsgáltatni és 40 éves koruktól kell évente mammográfiát végezniük, ha átlagos kockázatúnak tekintik őket az emlőrák kialakulásának szempontjából.

„Én is mindig azt javasoltam, hogy a pácienseimnek 40 éves korban kezdjék el a vizsgálatot. Úgy érzem, hogy több rákos megbetegedést tudunk korai stádiumban azonosítani, ha a szűrést fiatalabb korban kezdjük. Az emlőrák korai stádiumban történő azonosítása valóban javítja a nők kimenetelét”

– mondta Dr. Jill Purdie, a georgiai Northside Women's Specialists szülész-nőgyógyásza és igazgatója a Healthline-nak.

Dr. Katharine Lampen-Sachar, a Baptist Health South Florida részeként működő Miami Cancer Institute mellképalkotó részlegének vezetője szerint a 40 éves korban történő kezdés szintén okos dolog, de azt javasolja, hogy egyes veszélyeztetett nők már 30 éves korukban beszéljenek orvosukkal arról, hogy el kellene-e kezdeniük a rendszeres szűrővizsgálatokat.

„Vannak olyan női populációk, amelyek számára előnyös, ha még 40 éves koruknál is korábban kezdik, és ezek azok a nők lennének, akiknél magasabb a mellrák kialakulásának kockázata. Ami igazán fontos, hogy a nők 30 éves koruk körül kezdjenek el beszélgetni az orvosukkal, hogy megtudják, magas-e a mellrák kialakulásának kockázata. Ha magas a kockázatuk, akkor valószínűleg előnyös lenne, ha korábban kezdenék el a szűrést”

– fogalmazott.

A szakértők szerint többet kell tenni annak érdekében, hogy mindenki hozzáférjen a mammográfiához és a rendszeres rákszűréshez és többet kell megtudni az emlőrák genetikai variációiról és az emlőrákot befolyásoló egyéb kockázati tényezőkről (például a reproduktív előzményekről és a hormonális használatról) is.

Például, míg a fekete nőknél 4%-kal alacsonyabb a mellrák előfordulási aránya, mint a fehér nőknél, 40%-kal magasabb a mellrák halálozási aránya. A tanulmányok azt mutatják, hogy a fekete nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak mellrákot, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, mint a fehér nőknél.

Nyitókép: Shutterstock