Piknikező pár

5 ok, ami miatt szabotálhatod a kapcsolataidat

A kutatók közel 700 ember önszabotáló viselkedését vizsgálták, és felfedeztek néhány mélyebb okot, amiért ezt tesszük.

A romantikus önszabotázs olyan önpusztító viselkedésminták mintája a kapcsolatokban, amelyek akadályozzák az egészséges kapcsolatot és indokolják a szakítást. Gyakran viszont pont azért szabotáljuk a kapcsolatainkat, hogy megvédjük magunkat attól, hogy túl közel kerüljünk egymáshoz, vagy túlságosan kötődjünk másokhoz, mert amikor igazán törődünk, a szakítás sokkal jobban fáj.

Raquel Peel és Nerina Catabiano kutatók 696 önszabotáló ember viselkedését vizsgáló tanulmányának eredményei szerint öt fő okot különböztethetünk meg, amiért szabotálhatjuk a romantikus kapcsolatainkat:

1. Lehet, hogy félünk

A leggyakoribb ok, amiért szabotáljuk a romantikus kapcsolatainkat, a félelem. Ez magában foglalja a félelmet attól, hogy megbántanak, elutasítanak vagy elhagynak minket valakit, akit mélyen szeretünk -vagy - az elköteleződéstől való általánosabb félelmet.

A félelem alapján olyan dolgokat mondhatunk, amelyek szabotálják a kapcsolatainkat, mint például:

„Félek attól, hogy megint összetörik a szívem, ezért elmegyek, mielőtt ők tennék meg”, „Nem akarok túlságosan kötődni, mert később csak fájni fog”, „Nem akarom magam teljes egészében odaadni valakinek, mert pusztító lesz, ha elhagy.”

2. Alacsony önbecsülés

Az önszabotáló viselkedést gyakran a negatív énkép és az alacsony önbecsülés motiválja. Ha úgy érezzük, nem érdemlünk meg egy egészséges, kapcsolatban álló partnert vagy egy sikeres kapcsolatot, akkor esetlegesen meghiúsíthatjuk annak kialakulását.

Az alacsony önbecsülés alapján olyan dolgokat mondhatunk, mint:

„Nem vagyok elég jó, vagy nem vagyok elég jó, vagy nem vagyok méltó a szeretetre”, „Már nem érzem magam magabiztosnak”, „Találok okot arra, hogy elhagyjam, mielőtt rájönnek, hogy megtörtem és nem érdemlem meg őket”.

3. A múltban már megtört bizalom

Ha korábbi kapcsolataink hűtlenség és bizalmatlanság miatt értek véget, az gyakran vezet önszabotázshoz. Ez abból a belső feltételezésből fakad, hogy senkiben sem lehet megbízni, ezért nincs értelme közel engedni magunkhoz.

A megtört bizalom alapján olyan dolgokat mondhatunk, mint:

„Soha többé nem bízom meg senkiben 100 százalékosan”, „Az elköteleződés manapság lehetetlennek tűnik”, „Nem tudom, hogy valóban tudok-e esélyt adni egy új embernek arra, hogy elnyerje a bizalmamat, mert mindig azt keresem, hogy megtöri-e azt.”

4. Irreálisan magas elvárások

Ha irreálisan magas elvárásokat támasztunk a párkapcsolatokkal szemben, annak következménye lehet, hogy elutasítjuk azokat a partnereket, akik bármilyen nem ideális tulajdonságot mutatnak.

Az irreális elvárások alapján olyan dolgokat mondhatunk, mint:

„A kapcsolataim sosem felelnek meg annak, amit szeretnék”, „Mivel nem kaphatom meg a tündérmesét, minek is vesződjek vele”, „Mindenki, akivel randizom, a végén csalódást okoz nekem.”

5. Hiányozhatnak a párkapcsolati készségek

Az emberek gyakran azért szabotálják a kapcsolatokat, mert nem tudják, mi kell valójában egy egészséges, sikeres romantikus kapcsolathoz. Ide tartoznak azok a viselkedések, amelyek ártanak egy kapcsolatnak, mert nincs elég tapasztalatunk, rugalmatlanak vagy éretlenek vagyunk, vagy azt tanultuk meg, hogy tehetetlenek vagyunk egy kapcsolat működéséhez.

(YourTango)

Nyitókép: Shutterstock