Különböző címletű magyar bankjegyek

Gondoltad volna, hogy ők keresnek a legjobban?

A legtöbb nyugati országban a felső 1 százalék a nemzeti jövedelem 20 százalékát keresi – de vajon okosabbak-e?

A kutatások szerint a legjobban keresők 1 százaléka valamivel kevésbé intelligens, mint a náluk valamivel kevesebbet keresők. A megállapítás érdekes fordulatot jelent a szokásos tényhez képest, miszerint az okosabb emberek többet keresnek – amit a „normál” bérszinteken meg is tesznek.

Egy tanulmány azonban azt találta, hogy az összefüggés az átlag felett körülbelül egy szórással magasabb értéken áll meg, vagyis, ha valaki az emberek felső 16 százalékában van az IQ tekintetében, akkor elég okos ahhoz, hogy a keresők felső 1 százalékában legyen. Sőt, valószínűleg nem is kell ennyire okosnak lennie.

Az eredmények meglepőek lehetnek, mivel az emberek a gazdagságot és a hatalmat automatikusan nagyobb képességekkel társítják. A gazdag embereket nem véletlenül fizetik jobban (legalábbis ezt mondják nekünk): mert okosak.

E kérdés feltárásához a kutatók 59 000 svéd sorköteles férfi adatait használták fel.

Dr. Marc Keuschnigg, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak elmondta, hogy a kulcs a nagyon magas jövedelemmel rendelkező emberek megragadása volt.

„Ez az adattár lehetővé teszi számunkra, hogy először teszteljük, a rendkívül magas bérek szélsőséges intelligenciára utalnak-e. Ehhez megbízható, a teljes bérspektrumot lefedő jövedelmi adatokra volt szükségünk. A felmérési adatokból jellemzően kimaradnak a legfelső jövedelmek, a nyilvántartások azonban minden állampolgárra vonatkozóan teljes körű jövedelmi adatokat kínálnak.”

Hatalom és befolyás

Az eredményekből kiderült, hogy a legtöbb ember számára a fizetések valóban a kognitív képességeket tükrözik. A „s” – „normál” bérszinteken az okosabb emberek átlagosan többet kapnak. Az összefüggés csak magasabb szinteken szakadt meg – ebben az esetben 60 000 eurós (kb. 23 millió forint) éves bérről volt szó. E szint felett a jobban fizetett emberek nem voltak okosabbak, sőt, kevésbé voltak okosak, mint a náluk valamivel kevesebbet keresők.

A legjobban keresők azt állítják, hogy bérüket a nagyobb tehetségük indokolja, az említett tanulmány azonban másként vélekedik erről, legalábbis annyiban, hogy az intelligencia hasznos tulajdonság a legjobban kereső munkakörökben.

Vagyon vs. jövedelem

Összehasonlítva ezt a tanulmányt egy másik megállapítással, miszerint az okosságnak szinte semmi köze a vagyonhoz (ne feledjük, hogy a gazdagság nem azonos a jövedelemmel: az emberek lehetnek gazdagok örökség révén anélkül, hogy valaha is lett volna munkájuk), a tanulmány azt találta, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek átlagosan nem gazdagabbak, mint azok, akik lényegesen kevésbé okosak.

Ez még pesszimistább képet fest az IQ és a pénz közötti kapcsolatról.

Nyitókép: Shutterstock