Ezzel a meglepő trükkel könnyedén megváltoztathatod mások véleményét

Ezzel a meglepő trükkel könnyedén megváltoztathatod mások véleményét

A különböző kutatások szerint a radikális egyetértés lehet a megoldás arra, hogy az emberek megváltoztassák a saját véleményüket.


A vitának természetes része az ellentmondás, azonban ha megmutatjuk az embereknek a mélyen gyökerező, határozott véleményük egy nagyon szélsőséges változatát, azzal újragondolásra késztethetjük őket.

A tanulmányba 150 izraeli állampolgárt vontak be, akiknek egy videót mutattak az évtizedes izraeli-palesztin konfliktusról.

Ez is érdekelhet: Ez a „jó” kapcsolati minta meglepően mérgező

A videó azonban nem azt állította, hogy a konfliktus folytatása borzasztó következményekkel jár, hanem azt sugallta, hogy mivel az izraeliek mélyen erkölcsös emberek, a konfliktusnak folytatódnia kell, mert ez egy elvi kötelesség.

A csoport reakcióját, amelynek ezt a videót mutatták meg, összehasonlították egy másik társaságéval, amelynek egy semleges megközelítést alkalmazó felvételt mutattak meg ugyanerről a témáról. A szakemberek szerint az abszurd videót nézők 30 százalékkal nagyobb hajlandóságot mutattak az újragondolásra, mint a „semleges csoport”.

Eran Halperin professzor, az izraeli Herzliya Interdiszciplináris Központjának professzora, a tanulmány vezetője így nyilatkozott:

Az, hogy ők a világ legmorálisabb társadalma, az izraeliek egyik legalapvetőbb hite. Fogod az emberek legalapvetőbb hiedelmeit, és olyanná változtatod őket, ami abszurd. Egy kívülálló számára ez viccnek tűnhet, de számukra a legalapvetőbb hitükkel játszol.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy az izraeliek lassan megváltoztatták a véleményüket a konfliktusról, ahogy többször is megnézték a videót.

Forrás: PsyBlog

Kép: Shutterstock