egy szőke nő egy magabiztos férfi vállára támaszkodik pohárral a kezében

​Megállíthatatlanul vonzódunk ehhez a három sötét személyiségjegyhez

Egy tanulmány 128 fiatal nőnek mutatta meg különböző férfiak személyiségprofilját, és azt vizsgálta, melyiket találják vonzóbbnak.


A kutatás szerint a stabil, vagy nem neurotikus személyiségű extravertált személyiségek különösen vonzóak. Ez a két személyiségjegy azonban magyarázatot ad arra is, hogy miért vonzóak a nők számára a „rosszfiúk", aki lazák és extravertáltak.

A nárcisztikusokat és a pszichopatákat egyaránt extravertáltnak és stabil, nem neurotikus személyiségűnek tartják, állapította meg a tanulmány.

Mindkettő tagja az úgynevezett „sötét triász" (DT) személyiségű férfiak vonzó csoportjának. A személyiségtényezők „sötét hármasa" a nárcizmus és a pszichopátia mellett a machiavellizmust is magában foglalja.

A nők − különösen a rövid távú párválasztás tekintetében − vonzódhatnak a rosszfiúkhoz, akik önbizalommal, keményfejűséggel és kockázatvállalásra való hajlammal rendelkeznek, melyek mind a sötét triászba tartozó férfiak jellemzői

− írják a tanulmány szerzői.

j\u00f3k\u00e9p\u0171 f\u00e9rfi bort iszik

Fotó: Shutterstock

A „rosszfiúk" vonzerejének másik magyarázata a felszínes bájuk, írják a szerzők. A nők talán arra reagálnak, hogy a DT férfiak képesek „eladni magukat"; ami hasznos taktika egy koevolúciós „fegyverkezési versenyben", amelyben a férfiak meggyőzik a nőket, hogy az előbbiek által preferált szexuális stratégiát kövessék.

Ez a képesség a „használtautó-kereskedő" elbűvölő és manipulatív képességéből, valamint a DT-hez kapcsolódó tulajdonságokból, például az asszertivitásból eredhet. A DT-személyiséggel rendelkező férfiak jó helyzetben vannak ahhoz, hogy sikeresen végrehajtsanak egy ilyen stratégiát.

A következtetések egy olyan vizsgálatból származnak, amelyben 128 fiatal nőnek mutatták meg különböző férfiak személyiségprofilját. Az egyik profilt úgy alakították ki, hogy magas legyen a sötét triász személyiségtényezőinek aránya.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nők a „rosszfiút" vonzóbbnak látták akkor is, ha a külsőt egyformán ítélték meg.

A három személyiségtípust röviden jellemezték is a kutatók. A nárcizmust a jogosultságérzet, a dominancia és a grandiózus önkép határozza meg. A machiavellisták személyközi kétszínűek, őszintétlenek és extravertáltak. A pszichopaták pedig érzéketlenséggel, az empátia hiányával és antiszociális, kiszámíthatatlan viselkedéssel bírnak.

Nyitókép: Shutterstock

(Psy Blog)