áfonyát tart a kezében egy női kéz

Aggódnak a kutatók: a klímaváltozás az áfonyát sem kíméli

Egy friss kutatás eredményei szerint az éghajlatváltozás hatással van az áfonyák beltartalmi értékeire, valamint az ízére is. Ez igencsak rossz hír, tekintettel az áfonya jelenlegi népszerűségére és pozitív élettani hatásaira.


A Haszon cikke szerint a finn kutatók a klímaváltozás hatását vizsgálták a kék bogyókban élő szimbióta mikrobáknál. Eredményeikben arra jutottak, hogy a klímaváltozás és az erdőgazdálkodás együttes hatása hosszú távon befolyásolhatja a bogyók beltartalmi értékét, eltarthatóságát, és az ízét is.

Köztudott, hogy a kék áfonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, és Észak-Európa egyik fő gyümölcse. A bogyókban található mikrobák − kiváltképp az endofiták − fontos szerepet játszanak az áfonya egészségvédő hatásaiban.

A kutatást végző tudósok most elsősorban az áfonya bogyóiban élő gombákra összpontosítottak. Összehasonlították a különböző éghajlati régiók, a helyi vegetáció és a talajtulajdonságok hatását a mikrobaközösségekre, és arra jutottak, hogy mindezek erősen befolyásolják azok összetételét.

A legtöbb endofita gombafajt tartalmazó áfonyamintákat a változatos és gazdag vegetációjú dél-finnországi erdőkből gyűjtötték, a legkevesebbet mutató áfonyák pedig az északi területekről érkeztek, ahol kevésbé „sokszínű” a növényzet, és az erdőgazdálkodás is jobban jelen van.

\u00e1fonya egy t\u00e1lk\u00e1ban, amib\u0151l valaki \u00e9ppen vesz

Fotó: Unsplash

Ha már egészséges az előbb kifejtettük, hogy miért olyan egészséges nassolnivaló az áfonya, ajánlunk még pár ilyet. Az áfonya mellett ezek is erősítik az immunrendszert a hidegebb hónapokban, értékes tápanyagokkal felturbózva azt.

Mandula: E-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket a szabad gyököktől, és erősíti az immunrendszert. Rostban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag.

Görög joghurt: Probiotikumban gazdag, fogyasztása kedvez az emésztőrendszernek, valamint az immunrendszert is támogatja a működésében. Emellett remek fehérjeforrás is.

Áfonya: A benne található C-vitamin fontos szerepet játszik a fehérvérsejt-képződésben, így segít legyőzni a kórokozókat a szervezetben.

Narancs: Bőségesen ellátja a szervezetet C-vitaminnal, emellett antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag, valamint erősíti az immunrendszert.

Étcsokoládé: Immunerősítő, gyulladásgátló flavanolokat tartalmaz. A 70 százalékos, vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé a leginkább ajánlott.

Nyitókép: Unsplash