Két tál zabpehely gyümölcsökkel

Egy gyümölcs meglepő hatással lehet az agyunkra, ahogy öregszünk

Egy új kutatás szerint csökkentheti a demencia kockázatát és fokozhatja a hangulatot azoknál, akik életkoruk és anyagcsere-állapotuk alapján hajlamosak a kognitív hanyatlásra.


Egy 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy azoknál a középkorú, túlsúlyos, inzulinrezisztencia jeleit mutató embereknél, akik naponta egy csésze eperrel egyenértékű mennyiséget fogyasztottak, jobb volt a memória és kevesebb depressziós tünet is mutatkozott, mint a kontrollcsoport tagjainál.

A demencia mellett egyre gyakoribbak az olyan anyagcserezavarok, mint az inzulinrezisztencia, az elhízás és a kapcsolódó egészségügyi problémák. Az inzulinhormonnal szembeni érzékenység hiánya a 60 évnél idősebb életkorban a demencia egyik kockázati tényezője.

Robert Krikorian, a University of Cincinnati idegkutatója elmondta, kutatásukban azt vizsgálták, hogy az eperfogyasztás javíthatja-e a kognitív teljesítményt és az anyagcsere-egészséget ebben a populációban, és ha igen, van-e összefüggés a kognitív javulás és az anyagcsere-zavarok csökkenése között.

A kutató és csapata vizsgálatukban 30 egyesült államokbeli, 50 és 65 év közöttiek felnőttet, többnyire nőket vont be, akikre enyhe kognitív károsodás és a túlsúlyos kategóriába sorolható testtömegindex (BMI) jellemzett.

A kísérleti személyeket arra kérték, hogy a vizsgálatot megelőző két hétig kerüljék a bogyós gyümölcsök fogyasztását, míg a vizsgálat során vagy 13 gramm valódi eperből készült kiegészítő port, vagy placebót kaptak minden nap. A résztvevők végrehajtó képességeit, szókeresését, hosszú távú memóriafunkcióit és hangulatát a vizsgálat előtt és után kognitív tesztekkel vizsgálták, emellett pedig nyomon követték az anyagcsere-adataikat.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik placebót kaptak, nem teljesítettek olyan jól a memóriainterferenciát mérő, késleltetett felismerési teszten. A memóriazavar azonban csökkent azoknál, akik eperport kaptak, ez pedig arra utal, hogy jobban képesek voltak figyelmen kívül hagyni a lényegtelen adatokat.

„A csökkent memóriainterferencia a szemantikailag összefüggő kifejezések kisebb mértékű összekeverésére utal egy szólistás tanulási teszt során. Ezt a jelenséget általában úgy gondolják, hogy jobb végrehajtó kontrollt tükröz a nem célszavak behatolásának ellenállása szempontjából a memóriateszt során”

– magyarázta Krikorian.

Azok a résztvevők, akik eperport kaptak, alacsonyabb depressziós tünetekről számoltak be, ami az érzelmi megküzdés és a végrehajtó képesség javulására, vagyis a mindennapi tevékenységek és a társas kapcsolatok jobb irányításának képességére, valamint a jobb válaszkontrollra és a nagyobb rugalmasságra utal.

A kutatók hozzátették, hogy az életkor és az inzulinrezisztencia valószínűleg enyhén rontotta a végrehajtó funkciókat sok résztvevőnél, ami arra utal, hogy a kezelés bizonyos mértékig korrigálta a meglévő hiányosságot. Azt nem tudják, hogy az eper javítaná-e a funkciót azoknál, akiknél nincs károsodás.

Krikorian elmondta, hogy a végrehajtó képességek a középkori életszakaszban kezd csökkenni, és a felesleges hasi zsír, mint az inzulinrezisztencia és az elhízás, hajlamos növelni a gyulladást, többek között az agyban is.

„Így az általunk megfigyelt kedvező hatások az epercsoportban a gyulladás mérséklésével hozhatók összefüggésbe”

– tette hozzá.

Az antociánokat, amelyeknek számos egészségügyi előnye van, például az anyagcsere és a kognitív képességek javításában.

Más, az étkezési eperrel kapcsolatos kutatások anyagcsere-javulást, többek között alacsonyabb inzulinszintet találtak, de ez a tanulmány nem talált anyagcsere-hatást. Az anyagcsere-funkciót érintő előnyök váratlan hiánya tükrözheti az ebben a vizsgálatban használt antociánok alacsonyabb dózisát, mint más, anyagcsere- és kognitív funkciókat vizsgáló vizsgálatokban.

Fontos megjegyezni a vizsgálat limitációjaként a kis mintanagyságot, a rövid időtartamot, valamint a résztvevők étrendjének korlátozott szabályozását, így nem vonhatók le átfogó következtetések az eredményekből.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash