sliced fruits on black plate

Piszkos 12: Ezek a zöldséges és gyümölcsök a legmérgezőbbek

Azt eddig is tudtuk, hogy a nagyipari termelés során vegyszerekkel permetezik a zöldségeket és gyümölcsöket, azonban nem mindet egyformán: az idei friss "dirty dozen"-lista a jelenleg kapható 12 leginkább méreganyaggal átitatott terményt gyűjti össze. Mutatjuk, melyek azok, és azt is, hogyan fogyasszuk őket, hogy biztonságosak legyenek.


A nagyobb hozam, a szebb külső és persze leginkább a kártevők elleni védekezés miatt is permetezik annyit a gabonákat, a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Az amerikai Environmental Working Group minden évben közzéteszi az aktuális "Dirty Dozen"-t, azaz azoknak a terményeknek a listáját, amelyek a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak vegyszereket még akkor is, amikor a polcra kerülnek. Ugyan komolyan szabályozva van, hogy a gazdák milyen anyagokkal permetezhetik a növényeiket (és az EU-s szabályok az amerikainál is szigorúbbak), azonban még ezek is az emberi szervezetbe jutva nagy károkat tudnak okozni, legfőképp hosszú távon. Valamennyire minden pucolás nélkül fogyasztott fajtában jelen vannak ezek a vegyszerek, ám nem mindegyikben egyforma koncentrációban, néhány közülük kiemelkedően magas koncentrációban tartalmazza őket.

A listát a tavalyi év után ismét az eper vezeti, de a többi is csupa közkedvelt zöldség és gyümölcs.

Íme, piszkos tizenkettő:

eper

Fotó:Justus Menke/Unsplash


1. Eper

2. Spentó

3. Kelkáposzta, fodros kel és mustárlevél

4. Nektarin

5. Alma

6. Szőlő

red and green jalapeno chillisPhoto by Steve Johnson on Unsplash


7. Kaliforniai- és csípős paprikák

8. Cseresznye

9. Őszibarack

10. Körte

11. Zeller

12. Paradicsom

Mit tehetünk?

Azért is hasznos ez a lista, mert legalább látjuk, mit érdemes elkerülni a boltokban. Szinte mindenféle terményekből elérhető bioverzió, amelyek ugyan drágábbak, de ezekben az esetekben érdemes inkább ezt vásárolni. De jó ötlet termelői piacokon is vásárolni, a hazai gazdák ugyanis általában jóval kevesebb káros szert alkalmaznak, ráadásul az eladótól még érdeklődhetünk is ezekről. Ha pedig a szupermarket polcainál tanakodunk, hogy mit vigyünk haza, inkább részesítsük előnyben azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket meg tudunk pucolni (avokádó, banán, répa, alma). Ha pedig mégis a fenti lista tagjaira fáj a fogunk, minden esetben nagyon alaposan mossuk meg folyóvíz alatt, és ha lehet, egy csak erre a célra használt kefével/dörzsis szivaccsal sikáljuk át őket. Fejes saláták, káposzták esetében pedig soha ne együk meg a külső rétegeket.

Nyitókép: Jan Landau/Unsplash