Két koktélpohár színes háttér előtt

Vége a másnaposságnak? Új, innovatív alkoholt fejlesztettek ki

Ha az alkoholtartalmú italok alkoholmentes változatai nem elégítenek ki, hamarosan érkezhet a segítség.


Ez derül ki a Wall Street Journal friss cikkéből, amely részletesen ismerteti az Alcarelle nevű szintetikus alkoholt kifejlesztő GABA Labs munkáját. A londoni székhelyű vállalat állítása szerint az alkohol kellemes mellékhatásait nyújtja, a negatívak nélkül.

A gamma-aminovajsav, más néven GABA olyan neurotranszmitter, amely bizonyos jelek blokkolásával lassítja az agyat, így nyugtató hatást vált ki. Amikor az alkohol eléri az agyat, a GABA-receptorokhoz kötődik, és utánozza annak hatását, ellazítja az embereket, és meleg érzést kelt bennük. De ez más neurotranszmittereket is eredményez, amelyek nemkívánatos mellékhatásokat, például gondolkodási és mozgási nehézségeket okoznak, mondta a WSJ-nek Dr. David Nutt, a GABA Labs tudományos vezetője.

Az Alcarelle célja, hogy csak a GABA-receptorokat célozza meg az agyban, lehetővé téve a dopamin és a szerotonin felszabadulását, és semmi mást, állítja Nutt. Íztelen, és úgy tervezték, hogy alkoholmentes italokhoz adják, bár valódi alkohollal is keverhető.

„Olyan érzés, mint amilyen egy pohár bor. Ellazító. Egy kicsit beszédesebbé tesz, egy kicsit szociálisan elkötelezettebbé az emberekkel”

– fogalmazott Nutt.

A GABA Labs körülbelül 10 millió dollárt szeretne összegyűjteni, és célja, hogy 2026 közepéig befejezze az amerikai élelmiszer-biztonsági tesztelést, mielőtt az európai piacokon is elindulna.

Más vállalatok olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek csökkentik az alkohol utáni sóvárgást és gyorsítják a másnaposságból való felépülést.

Úgy tűnik, hogy az alkoholfogyasztó amerikaiak száma csökken. Az Egyesült Államokban az alkoholfogyasztás 1977-ben érte el a csúcsot, amikor a Gallup szerint 71% mondta azt, hogy legalább alkalmanként iszik. Az amerikaiaknak 2021-ben már csak 63%-a mondta, hogy iszik.

A Z-generáció tagjai állítólag kevesebbet isznak, mint a Y generációsok. A Michigani Egyetem és a Texasi Állami Egyetem 2020-as jelentése szerint pedig 2018-ban 6%-kal, 30%-ra nőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akik nem főiskolások, és azt mondják, hogy tartózkodnak az alkoholtól.

Az alkoholfogyasztás potenciális egészségkárosító hatásai közé tartozik az amerikai National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) szerint a szabálytalan szívverés, a szívizom megnyúlása, a sztrók, a magas vérnyomás, a zsírmáj, az alkoholos májgyulladás, a fibrózis, a májzsugor, az immunrendszer gyengülése és a hasnyálmirigy-gyulladás. Mi több, úgy tűnik, hogy az alkohol többféle rákot okoz, többek között fejrákot, nyelőcsőrákot, májrákot, mellrákot és vastagbélrákot.

(Fortune)

Nyitókép: Shutterstock