Italokat felszolgáló légiutas-kísérő a repülőgépen

Veszélyt jelenthet egy termék felszolgálása a repülőkön

Az alkoholfogyasztás a fedélzeten olyan alábecsült egészségügyi kockázatot jelent, amely könnyen elkerülhető lenne, állítják a tudósok.

Tudósok szerint a légitársaságoknak fontolóra kellene venniük, hogy az utasok egészségének védelme érdekében korlátozzák vagy megszüntessék az alkoholfogyasztást a járatokon.

Sok utas rendel alkoholos italt a repülőn, néhányan pedig elalszanak ennek következtében. Úgy tűnik, hogy a kombináció csökkenti a vér oxigénszintjét és növeli a szívritmust, még a fiatalabb felnőttek körében is.

Egy ezzel kapcsolatos tanulmány megállapította, hogy a repülés közbeni alkohol és az utazómagasságon uralkodó kabinnyomás kombinációja megterhelheti az alvó utasok szívét.

„Az alkoholfogyasztás a fedélzeten olyan alábecsült egészségügyi kockázatot jelent, amely könnyen elkerülhető lenne.Hasznos lehet megfontolni a szabályozás módosítását, hogy korlátozzák az alkoholtartalmú italokhoz való hozzáférést a repülőgépek fedélzetén”

– mondták a németországi Repüléstudományi Intézet tudósai.

A kutatók rámutatnak, hogy a szív- és keringési problémák a repülés közbeni orvosi vészhelyzetek 7 százalékát teszik ki, a szívmegállás pedig a repülőgépek 58 százalékát okozza.

A Thorax című folyóiratban megjelent írásukban a kutatók elmondták, hogy a hipobarikus – olyan környezetben tartózkodás, ahol alacsony a légnyomás, köztudottan csökkenti a vér oxigénszintjét és növeli a szívritmust. Hozzátették, hogy a szívproblémákkal küzdő légi utasoknál megnő a tünetek súlyosbodásának kockázata az utazómagasságban csökkent kabinnyomás miatt, ami alvás közben felerősödik.

A kutatók szerint gyakran a fedélzeten fogyasztott alkoholnak hasonló hatásai vannak.

Ennek eredményeképpen hipobarikus környezetben tesztelték az alkoholfogyasztás és az alvás hatását 48, 18 és 40 év közötti kísérleti személyen. A résztvevők két éjszakát vagy egy alváslaboratóriumban, vagy egy utazó repülőgép magasságát rekonstruáló, magassági kamrában töltöttek – az egyik éjszaka előtt alkoholt ittak.

A kutatók alvásvizsgálati teszteket végeztek, valamint szorosan figyelemmel kísérték a résztvevők szívritmusát és vér oxigénszintjét.

Megállapították, hogy az alkohol és a nagy magasságban tapasztalt alacsony oxigénkoncentráció kombinációja csökkentette az alvás minőségét, „kihívás elé állította a szív- és érrendszert”, és a vér alacsony oxigénszintjének hosszabb időtartamához vezetett.

„Ezek az eredmények együttesen azt jelzik, hogy még fiatal és egészséges egyének esetében is az alkoholfogyasztás és a hipobarikus körülmények között történő alvás kombinációja jelentős megterhelést jelent a szívrendszerre, és a szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő betegeknél a tünetek súlyosbodásához vezethet”

– vonták le a következtetést a kutatók.