Alkohollal és jégkockákkal teli poharat tartó női kéz

Sokféleképpen fejti ki az alkohol a rossz hatását a bőrre

Köztudott, hogy az alkoholnak számos negatív hatása van a szervezetre, például a bőrünkre is.

1. Dehidratál

Mielőtt a legújabb hidratáló szérumra költenénk a harmatos bőrért, érdemes először az alkoholfogyasztási szokásainkat átgondolnunk. Mivel az alkohol vízhajtó hatású, gyakoribb vizelést okoz a szervezetben, ami utóbbi kiszáradásához vezet. Ha pedig a szervezet dehidratált, a bőrünk is teljesen kiszárad.

Az egyik első hely, ahol a rendszeres dehidratáltság észrevehető, a bőrünk. Az alkohol okozta dehidratáltság az oka annak, hogy egy átmulatott éjszaka utáni reggelen a bőrünkön erősebben látszanak a finom vonalak és ráncok, valamint a szem alatti karikák.

Ha a szervezet túl sokáig dehidratált, a faggyútermelés felpörgetésével próbálhatja ellensúlyozni ezt a szárazságot. Úgy érezhetjük ilyenkor, hogy a bőrünk zsírosabbá válik egy átmulatott éjszaka után, vagy azt tapasztaljuk, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás következtében hajlamosabbak leszünk a zsírosabb bőrre.

Az alkoholfogyasztás vízzel való lecserélésével azonban viszonylag könnyű orvosolni a dehidratáló hatásokat.

2. Gyulladás és irritáció

Az alkohol már önmagában értágító hatású, de bomlásterméke, az acetaldehid is nagyon erős értágító a bőrben. A kettő együtt kitágítja az ereket, emiatt van, hogy az arcunk kipirosodik. Bár a legtöbben képesek az acetaldehidet egy kevésbé mérgező melléktermékké, acetáttá bontani, nem mindenki rendelkezik azzal a génnel, amely az acetaldehidet acetáttá bontó enzimek létrehozásáért felelős.

Ilyen esetekben az acetaldehid felhalmozódik a bőrben, melyben az erek elkezdenek kitágulni, ennek eredménye a kipirult arc, rosszabb esetben pedig a gyulladásos bőrpír. Utóbbi súlyosbíthatja az olyan alapvető bőrproblémákat, mint az ekcéma, a rosacea, a pattanások vagy a pikkelysömör, és hozzájárul a bőr külsődleges öregedéséhez.

Ez a további és hosszan tartó irritáció a hajszálerek megrepedéséhez vezethet, melynek következtében több vér áramlik át a bőrön, ami hozzájárul a fokozott kipiruláshoz.

Az alkoholfogyasztás visszaszorítása lehetővé teheti, hogy a megrepedt hajszálerek kevésbé legyenek észrevehetőek, mivel kevésbé tágulnak.

3. Lebontja az antioxidánsokat és a kollagént

Az alkohol erősen gyulladáskeltő, a tartós gyulladás pedig idővel a bőrünket támogató kollagén és a rugalmas rostok lebomlásához vezethet, emellett csökkentheti bőrünk természetes képességét is, hogy megvédje magát a károsodásoktól.

Egyes adatok szerint az alkohol csökkentheti a bőr antioxidáns szintjét. A természetes antioxidánsok védik a bőrt az UV-fénynek való kitettség és az olyan környezeti tényezők, mint a környezetszennyezés által okozott szabad gyökös károsodás ellen. A szabad gyökök által okozott bőrgyulladás hozzájárulhat a korai öregedéshez. Az alkohol pedig azáltal, hogy csökkenti a bőr antioxidáns-szintjét, még érzékenyebbé teheti a bőrünket a Nap UV-sugarai által okozott károkra.

Tanulmányok kimutatták, hogy a szabad gyökök okozta bőrkárosodás fokozódik, ha a bőrt UV-sugárzásnak tesszük ki alkohollal együtt.

A károk egy része visszafordítható

A rövid távú bőrelváltozások, mint a fakóság, szárazság és puffadtság, gyakoriak alkoholfogyasztás után, de visszafordíthatók, ha hosszabb ideig nem fogyasztunk alkoholt.

Azonban a bőrünk is nehezebben épül fel az alkohol okozta károkból, ahogy öregszünk. Az életkor előrehaladtával bőrünk antioxidáns védekezőképessége természetes módon csökken. Persze, bármikor jót tesz a szervezetnek és a bőrnek, ha leszokunk az alkoholfogyasztásról vagy csökkentjük azt, és sosem késő az egészségesebb döntések mellett elköteleződni.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash