Egy nő állásinterjún ül

Íme néhány tipp, amikkel érdemes készülnöd egy állásinterjúra!

Nem fogunk hazudni, az álláskeresés nehéz és megterhelő. A folyamatos böngészés, érdeklődés és a váratlan visszautasítások könnyen el tudják venni az emberek kedvét. Alábbi cikkünkbe éppen ezért hasznos tippeket írtunk össze, amikkel ajánlatos felkészülni egy állásinterjúra.


1. A vállalat tanulmányozása az interjú előtt

Akármilyen munkahelyre is jelentkezünk fontos, hogy alaposan járjunk utána a történetének. Miért alapították? Kik a vezetői és mi a fő célkitűzése? A felkészülésre időt kell szánni, melynek hossza a megpályázott munkakör szintjétől függ. Amennyiben egy középszintű állás elnyerése a célunk, akkor egy nagyjából félórás kutakodás tökéletesen megfelel. Magasabb szinteken már több órányi elemzéssel érdemes számolni.

Ez azért is fontos, mivel az állásinterjúk többnyire párbeszéden alapulnak, vagyis nekünk is célszerű kérdéseket feltenni. Ez a munkaadó számára is pozitív benyomást kelt, ugyanis azt érezheti, hogy valóban érdeklődünk a cég iránt.

2. Gyakori kérdések és azok helyes megválaszolása

Az állásinterjúkon leggyakrabban elhangzó mondat, hogy „mesélj magadról.” Ezen a ponton sokan megrémülnek, ugyanis nem tudják, milyen válaszokkal tudnák jó színben feltűntetni magukat. Ilyenkor három szegmensre érdemes kitérni: mit csinálunk jelenleg, mit csináltunk korábban és hogy miért jelentkeztünk a pozícióra.

Ezek kifejtése során az erősségeinket ajánlatos előtérbe helyezni. Tehát amennyiben az előző munkahelyünkön stresszes volt a légkör, akkor mondjuk el, miként fejlesztette ez a teherbírásunkat.

3. Kényes kérdések

Vannak bizonyos kérdések az állásinterjúkon, melyekre egy kicsit trükkösebb megtalálni a tökéletes választ. Kitérhetnek például az önéletrajzunk hiányosságaira, vagy arra, hogy miért akarunk felmondani jelenlegi állásunkban. Ezeknél nem szabad hezitálni. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy miért nem dolgoztunk bizonyos ideig két pozíció között, de mindenképp tegyük hozzá, hogy mennyire izgatottak vagyunk az új lehetőségek miatt.

Ami viszont fontos, hogy a korábbi munkatársakkal és a régi munkával kapcsolatban mindig említsünk meg valami pozitívumot. Mindenből lehet tanulni, a megszerzett tudást pedig könnyedén kamatoztathatjuk más helyeken.

4. Jegyzetelés

Interjúkon elengedhetetlen a jegyzetelés. Ez garantálja, hogy biztosan megértsünk mindent, ami elhangzik a beszélgetés során. Éppen ezért célszerű visszakérdezni, ha esetleg valami félreérthetőt mond a másik fél. Ezek egyszerű lépések és azt sugallják, hogy komoly céljaink vannak a megpályázott állással.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PureWow