A repülőtér ablakából nézve felszáll egy járat

5 kérdés, amit jó, ha felteszel magadnak egy amerikai utazás előtt

Egy másik kontinens meglátogatása sosem volt egyszerű, hiszen más szabályokba lehet botlani, valamint a járatok is sokkal hosszabbak, az átszállás pedig bonyolultabb. A koronavírus megjelenésével mindez csak nehezedett. Milyen kérdéseket érdemes feltenni egy ilyen út előtt?


Érvényes az útleveled?

Bizony, sokszor itt kezdődnek a problémák. Az útleveleket bizonyos időközönként meg kell újítani, valamint már jóval a lejárati dátumuk előtt intézkedni kell az új elkészítéséről, amennyiben egy utazás van tervben. Sokan elfelejtik ezt és pár nappal az utazás előtt tudatosul bennük, hogy nemsokára lejár az iratuk. A kiállítási idővel is számolni kell, ugyanis pár hetet igénybe vehet a kézbesítés.

Különböző országokban eltérő szabályrendszerek és árazások vannak érvényben az útlevél kiállításával kapcsolatban. Hatalmas árkülönbségek lehetnek két terület között. A világ legdrágább útleveleiről és a magyar árakról egy korábbi cikkünkben lehet részleteket olvasni.

Kérhetik valahol az oltási igazolványodat?

A koronavírus világjárvány következtében nagyon sok ország beutazási korlátozásokat vezetett be, melyek közül párban mai napig elkérik az oltásokat igazoló iratot. Az Egyesült Államok bizonyos területein más-más törvények vannak érvényben ezzel kapcsolatban, így utazás előtt ajánlatos utánuk nézni. Mindemellett a programtervben szereplő helyszínek kérelmeire is érdemes egy pillantást vetni.

Oda tudsz érni időben a járataidhoz?

Egy f\u00e9rfi \u00e1ll a rep\u00fcl\u0151t\u00e9ren

Fotó: Shutterstock

Senki se akarja átélni a Reszkessetek, betörők reptéri szaladós jelenetét. Köztudott, hogy célszerű korán érkezni a géphez. Az ellenőrzések és a poggyászok leadása, valamint a sorok kivárása rengeteg időt elrabolhat, így nem szabad a véletlenre bízni a feljutást. A jegyek foglalása előtt az átszállások időpontja között is bölcs döntés több időt hagyni a terminál megtalálásához és a nyugodt helyfoglaláshoz.

Van nálad arcmaszk?

A világjárvány másik hozadéka, hogy adott területeken eltérő szabályozások vannak érvényben maszkviseléssel kapcsolatban. Néhol csak a belső tereken kötelező hordani, máshol viszont az utcákon is egy szigorú követelmény. Természetesen a repülőjáratokon is fel kell venni, így nem szabad az utolsó pillanatban betenni a táskába.

Kell előrejelentkezni koronavírus tesztre hazafelé?

Mivel sok államba és országba csak elvégzett teszt után lehet belépni, majd elhagyni őket, így lehetséges, hogy neked kell időpontot foglalnod a repülés előtt. A megkapott negatív teszteredményről érdemes papíron vagy digitálisan megőrizni egy másolatot, hogy azt a hazafelé tartó járatra felszállás előtt be tudd mutatni a légitársaságnak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Lonely Planet