UFO-knak látszó fények a viharos égen (illusztráció)

Mi lehet a haditengerészet többi UFO-videóján, amiért félnek őket megosztani?

Az amerikai haditengerészet már korábban közzétett három UFO-észleléssel kapcsolatos videót, többről viszont idáig nem nyilatkoztak. Ezúttal megerősítést nyert, hogy további megmagyarázhatatlan felvételeik is vannak, melyeket egy bizonyos oknál fogva nem hoznak nyilvánosságra. Mi a magyarázatuk?


A The Black Vault nevű kormányzati átláthatósági oldal korábban benyújtott egy információszabadságról szóló törvény (FOIA) iránti kérelmet. Korábban már több UFO-val kapcsolatos dokumentumot osztottak meg, melyeket a CIA-nak és más kormányzati ügynökségeknek benyújtott FOIA-kérelmek útján kaptak.

Az amerikai haditengerészetnek egy nappal azután kézbesítették a kérelmet, miután az ott dolgozók nyilvánosságra hoztak három pilóta által készített videót, amelyeken csúcstechnológiás repülőgépek látszólag lehetetlen módon mozognak.

A felhívásban az szerepelt, hogy minden hasonló felvételt osszanak meg az emberekkel.

Több mint két évet kellett várni a válaszra. A kormány egy levél formájában erősítette meg, hogy valóban léteznek további UAP-videók — azonosítatlan légi jelenségek —, ezeket viszont a közeljövőben nem kívánják közzé tenni. A válaszban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elutasították az átadásra vonatkozó kérelmet.

„Ezen információk kiadása árt a nemzetbiztonságnak, mivel az ellenfelek számára értékes információkat szolgáltathatnak a Védelmi Minisztérium/Navy műveleteiről, sebezhetőségéről és/vagy képességeiről. A videók egyetlen része sem különíthető el közzétételre"

— írta válaszlevelében Gregory Cason, a haditengerészet FOIA-irodájának igazgatóhelyettese.

Cason elmondása szerint a korábbi három videó hitelességét kizárólag azért erősítették meg, mivel a felvételek már azt megelőzően kiszivárogtak a médiának és kitárgyalták őket különböző oldalak. Emellett úgy ítélték meg, hogy a szóban forgó felvételeket különösebb kockázat nélkül nyilvánosságra hozhatják.

Érdekes módon a The Black Vault kérésére adott válaszban a haditengerészet nem tett kísérletet sem arra, hogy tagadja a további UAP-videók létezését.

2022 májusában a Védelmi Minisztérium az 1960-as évek óta először tartott nyilvános meghallgatást UFO-król. A tárgyalás részleteiről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni. Nemrégiben kiderült, hogy szövetségi finanszírozást kap egy új iroda, mely kizárólag a különböző UFO-észlelések kezelésére összpontosít.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert