Egy Föld mellett elhaladó aszteroida

Egy Holdnál is közelebbi aszteroida haladt el a Föld mellett

Az éjszaka folyamán egy hatalmas aszteroida haladt el a Föld mellett. Méreteit és haladási irányát tekintve a szakértők azonnal felfigyeltek rá. Pályájának egy bizonyos pontján közelebb volt hozzánk, mint a Hold. Íme minden, amit tudni érdemes erről az űrszikláról!


A 2023 EY aszteroida nagyjából 240 ezer kilométeres távolságba közelített meg minket, ami nagyjából a Föld és a Hold közötti távolság kétharmadának felel meg. Méreteit figyelembe véve hozzávetőlegesen egy 16 méteres átmérőjű szikláról lehet beszélni. Ezek az adatok nagyjából megegyeznek azzal a 2013-ban Szibéria felett felrobbant meteoréival, mely a lökéshullámával több balesetet is okozott.

Szerencsére a szóban forgó jelenségtől nem kellett ennyire félni. Pályája pontosan elkerülte a Föld légkörét. A csillagászok az Apollo NEO, azaz a földközeli objektum kategóriájába sorolták a 2023 EY-t. Az Apollo-aszteroidák az 1862 Apollo szikláról kapták a nevüket. Fő ismertetőjegyük, hogy pályájuk egy bizonyos részen keresztezi a Föld irányát.

Az ebbe a kategóriába tartozó űrsziklák közül sokat a potenciálisan veszélyes kategóriába is besorolnak. Az ilyenek 150 méternél nagyobb méretű objektumok, melyek 7,5 millió kilométernél közelebb haladnak el a Föld mellett — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében. A 2023 EY éppen ezért méretéből adódóan nem kerülne ide, de közelsége némi aggodalomra adhatott okot.

Egy kis videós ismertető a 2023 EY pályájáról:

Ami különlegessé teszi a felfedezést, hogy a csütörtök esti — március 17. — elhaladása előtt csupán pár nappal azonosították a létezését. Ez az ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) hálózat egyik megfigyelőrendszerének köszönhető. Ezt az egységet azért hozták létre a NASA támogatásával, hogy a Földet megközelítő objektumokat napokkal korábban észlelhessék.

Ezáltal a szakértők megtehetik a kellő óvintézkedéseket, amennyiben az aszteroida pályája becsapódással végződne. A tavaly tesztelt DART-misszió sikere után így az is biztos, hogy az emberiség bármikor el tudna téríteni egy közeledő űrsziklát az eredeti irányáról, amennyiben azt megfelelő időben azonosítják.

Ezzel kapcsolatban egy korábbi cikkünkben tudsz részleteket olvasni.

Nyitókép: Shutterstock