Egy aszteroida a Föld mellett

Ez mentheti meg az emberiséget az aszteroidabecsapódástól

Az emberi civilizáció sok szempontból erősnek számít, mégis elég belegondolni abba, hogy mi történne egy hatalmas aszteroida csapódásakor. A dinoszauruszok kihalását szintén egy űrbéli kőzet okozta, ezért a kutatók már hosszú évek óta próbálják kifejleszteni a megfelelő védelmi rendszert egy újbóli katasztrófa megelőzéséért.


Nem véletlenül szól több katasztrófafilm is egy becsapódással fenyegető aszteroidáról, ugyanis ez egy olyan, a teljes emberiséget fenyegető veszély, melyre eddig igazán megnyugtató megoldás nem született. Bár több módszerrel is kísérleteztek, melyek sikeressége többnyire a felfedezés időpontján múlik. Az egyik elmélet szerint — ha sok időnk van a becsapódásig — akkor bizonyos módszerekkel el lehet téríteni a Föld pályájáról az aszteroidát. Más esetekben viszont, például, ha az első próbálkozás sikertelen volt vagy nem maradt rá elég idő, akkor egyéb megoldásokhoz kell folyamodni.

Philip Lubin professzor fejlesztette ki a PI-Terminal Defense for Humanity ötletét, melyen azóta is zajlanak a munkálatok. A PI a Pulverize It (porlasztani) rövidítése, és Lubin úgy gondolja, hogy a beérkező kőzeteket kisebb darabokra lehetne robbantani, melyek a légkörbe érve, zuhanás közben elégnének.

Egy olyan hatalmas aszteroida, amely a dinoszauruszokkal is végzett, jó esélyjel elsöpörné az emberiséget a Föld felszínéről. Kisebb meteorokkal már szembesültünk, de azoknál is hatalmas pusztítás ment végbe a becsapódási területeken.

„Eddig az emberiség megmenekült olyan nagyszabású katasztrófáktól, mint amilyenek előző bérlőket érték, de a szerencsére számítani hosszú távon rossz stratégia"

— olvashatjuk Lubin szavait a ScienceAlert cikkében.

Philip Lubin professzor terve

Fotó: Lubin/Experimental Cosmology Group, UCSB

A PI úgy működne, hogy speciális rakétákat terveznek a szakértők, melyek nemcsak kinetikusak, hanem robbanékonyak is. A szerkezeteket éles rudakkal szerelnék fel, hogy átszúrják az aszteroidát. Néhányat ezek közül robbanóanyaggal töltenének meg, és a keletkező detonáció kisebb, remélhetőleg 15 méteresre vagy annál kisebb átmérőjű darabokra porlasztaná a veszélyt jelentő kőzetet.

A rendszert Lubin egy holdbázisra telepítené, ugyanis az ottani környezet sok pozitívumot rejteget a téma szempontjából. Egyrészről nincsen légköre, így onnan nagyobb hatósugárban észlelhetők az aszteroidák. Másrészről a Hold szökési sebessége is kisebb, mint a Földé, ami megkönnyíti és olcsóbbá teszi a kilövéseket. Mindezektől függetlenül a rakétatervezés új technológiái nemsokára alkalmassá teszik a mi bolygónkat is ilyen műveletekre.


Nyitókép: Instagram/gq_korea