A csillagos égbolt egy erdőből fényképezve

Titkosított aktákból derült ki, mi volt pontosan az első, galaxison túlról érkező idegen tárgy

2014-ben egy idegen tárgy becsapódott a Föld légkörébe, melynek pályáját és sebességét azonnal vizsgálni kezdték. Egyes elemzők megállapították, hogy az idegen jelenség nem származhatott ebből a galaxisból, bár az igazság kijelentésére egészen mostanáig várni kellett.


2014-ben Pápua Új-Guinea felett lángolva haladt át az égbolton az idegen kőzet. A mindössze 0,45 méteres átmérőjű meteorit több mint 210 ezer km/órás sebességgel száguldott az űrben, mely a szakértők véleménye szerint túl gyors volt ahhoz, hogy a mi naprendszerünkből származzon. Ehhez természetesen kiszámolták a röppályáját is, mely az ő igazukat erősítette.

Az adatokat sohasem publikálhatták, hiszen az amerikai kormányzat titkosítottnak minősített minden információt a témával kapcsolatban. Egy 2019-es tanulmány viszont megerősítette, hogy a szóban forgó meteorit 99 százalékos bizonyossággal egy másik csillagrendszerből származott. Valószínűleg egy bolygórendszer mélyéről vagy a Tejútrendszer vastag korongjában lévő egyik csillagból szakadhatott le.

Ezúttal az USSC (United States Sentencing Commission) hivatalosan is megerősítette a korábbi állítások hitelességét. John E. Shaw altábornagy, az USSC parancsnokhelyettese azt írta, hogy a tűzgömb 2019-es elemzése kellően pontos volt ahhoz, hogy megerősítse a csillagközi röppályát, vagyis mostanra mindenki számára egyértelmű lehet a kutatások hitelessége.

A jelenlegi információk tudatában kijelenthető, hogy ez a 2014-es jelenség volt az első hivatalos csillagközi objektum, mely belépett a naprendszerünkbe és meg is tudták figyelni. Ezzel három évvel megelőzte az Oumuamua — elhíresülten szivar alakú — felfedezést.

A kutatók a továbbiakban folytatni szeretnék az aszteroida megfigyeléseit, viszont a kőzet megmaradt szilánkja feltehetően a Csendes-óceán vizébe estek.

„Az első csillagközi anyagdarab megszerzésének lehetősége elég izgalmas ahhoz, hogy ezt nagyon alaposan megvizsgáljuk, és beszéljünk a világ összes, meteoritok visszaszerzésére irányuló óceáni expedícióval foglalkozó szakértőjével"

— olvashatjuk a szakértők terveit a ScienceAlert cikkében

Nyitókép: Unsplash/Ryan Hutton