szürke cica pislog fél szemmel

6 jel, ami arra utal, hogy az állatok is képesek a szeretetre

Amikor a kutyáddal fogócskázol, a macskáddal ölelkezel, amikor egy nedves orr az arcodhoz simul, egy pár nagy, együttérző szem rád szegeződik, amely megért téged − ha állatbarát vagy, akkor tudod, hogy az állatok mély, feltétel nélküli szeretetre képesek.


Ha így vagy vele, számodra nem okoz meglepetést, hogy egy új tanulmány bebizonyította: az állatok valóban képesek a szeretetre.

Paul Zak, a kaliforniai Claremont Graduate University professzora egy sor viselkedési kísérletet végzett, hogy megmérje az oxitocin − a „szeretethormon" − szintjét, amely akkor szabadul fel, amikor a háziállatok más állatokkal vagy emberekkel érintkeznek. A kutatás arra jutott, hogy az állatok az emberekhez hasonlóan szabadítják fel ezt a hormont, amikor baráti kötelékeket kötnek.

Más szóval, a háziasított állatok valóban szeretik a gazdáikat.

Ha még több érvre van szükséged, íme pár tény, amely bizonyítja, hogy nem csak mi rendelkezünk a szeretet kognitív és érzelmi képességeivel.

​1. A farkasok üvöltve keresik hiányzó falkatagjaikat

@weirdanimalvids Wolves howl to each other | educational purposes only | #wolves #animals #nature #fyp ♬ original sound - animals

Ha hallottál már farkast vonyítani a holdra, és elgondolkodtál azon, hogy miért – fogd az elhagyott szerelemre. A Wolf Science Center és a bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói évekig tartó tanulmányozás után rájöttek, hogy a farkasok akkor bőgnek a fájdalomtól, amikor hiányzik nekik a falkájuk egyik tagja. Az elválás okozta szorongás mértéke nem volt hatással az üvöltésre, ami azt jelzi, hogy a falkatagok közötti kötődés − és nem a szorongás − okozta a bőgést.

​2. Az elefántok gyászolnak, és eltemetik szeretteiket

Az elefántok az állatvilág legérzelmesebb teremtményei közé tartoznak, és a szeretet egyik legmeggyőzőbb megnyilvánulása az elveszített szerettük miatti gyászuk kifejezése. Ezek a szelíd óriások összetört szívvel állnak egy anya, gyermek, barát vagy társ halála után. A maradványok fölött akár több napig tartó csendben gyászolnak. Néha odáig is elmennek, hogy a holttesteket lombok alá „temetik". Sok kutató úgy véli, hogy ők az egyetlen olyan állatok, amelyek temetést tartanak.

​3. Az orkák agya érzelmileg fejlettebb, mint az embereké

Az orkák, más néven kardszárnyú delfinek nem olyan nagy fenevadak, amilyennek lefestik őket. Kutatások szerint az érzelmi intelligenciához kötődő agyrészük bizonyos szempontból fejlettebb, mint az embereké. Ha egy orkát beteszünk egy MRI-szkennerbe, és belenézünk az agyába, akkor láthatjuk, hogy a limbikus rendszer részei − az érzelmeket feldolgozó, összekötő szövetek rétegei − az emberi agyhoz képest bonyolultan nőttek. Olyan szintű szociális kultúrával rendelkeznek, amelyhez foghatót más emlősöknél − beleértve az embert is − nem találunk.

​4. A macskák pislognak, hogy cicapuszit adjanak

@catladytails Does your kitty slow blink at you? 🥰 #catfacts #catladytails ♬ La Vie En Rose - Emily Watts

Láttál már olyan macskát, aki lustálkodik egy napsütötte helyen a szoba másik oldalán, majd találkozik a tekintete a tieddel, és lassan pislog egyet? Egy ragadozó macska számára a látása a túlélés szempontjából fontos érték, így a lassú, megfontolt pislogás a teljes bizalom, a sebezhetőség és a barátságosság kifejezése.

​5. A kutyák azért ásítoznak, hogy kimutassák szeretetüket a gazdájuknak

A macskák pislogásához hasonlóan a kutyák ásítása is a gazdájuk iránti rajongás jeleként szolgál. Teresa Romero és kollégái a Tokiói Egyetemről 25 háziasított kutyát és az ásító emberi társaikat vizsgálták. Azt találták, hogy a háziállatok 54 százaléka ragadósan ásított, amikor a gazdája ásított, ami arra utal, hogy a kutyák és gazdáik közötti kötődés erősebb reakciót vált ki.

​6. A vidrák kézfogással akadályozzák meg, hogy a tengeren szétsodródjanak

@veganmorgan666 Mumma sea otter with her pup 🥺 💚 🦦 • • • • #otter#otters#ottersoftiktok#ottersholdinghands#seaotters#cuteotter#cuteotters#animalconservation#climatecrisis#climatejustice#protectanimals#animals#mothersday ♬ La Vie En Rose - Emily Watts

A vidrapárok nem csak a szunyókálásban nagyok, de vigyáznak is egymásra − még álmukban is! Amint az a vadonban készült fényképeken is látható, a vidrák arról ismertek, hogy evés, alvás és pihenés közben fogják egymás kezét, hogy a családok ne veszítsék el egymást. Sőt, néha tengeri növényeket tekernek maguk köré, hogy biztosítsák a köteléket.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Shutterstock