Egy lány sétál az erdőben

Elképesztő, hogy mit tesz egy óra a természetben az emberi aggyal

Az ősember főleg a természetben élt. Ezt követte a nagy váltás a városok kialakításával, melyekről elmondható, hogy az ottani környezet sokszor nem tesz jót a mentális egészségnek. Egy kutatás most bebizonyította, hogy milyen hatással lehet egy erdei séta az emberi agy stressz-szintjére.


Ahogy azt számos korábbi kutatás alátámasztotta, az erdők és mezők látogatása — akár csak rövidebb időre is — számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel jár. Ebbe bele lehet érteni többek között az alacsonyabb vérnyomást, a szorongás és a depresszió csökkenését, a hangulatot javulását és a mélyebb alvást is.

Ezek az eredmények több szakértőben felvetették a kérdést, hogy a más környezetekben való séta is képes-e hasonló hatásokat produkálni. Egy városi andalgás is csökkentheti a stressz-szintet? Ezt leginkább az agyban található amigdala rész vizsgálatával lehet tanulmányozni, mely a stressz feldolgozásában, illetve az érzelmi tanulásban és a harcolj vagy menekülj ösztönök aktiválásában játszik szerepet.

Az amigdala kevésbé aktiválódik stressz esetén a vidéki lakosoknál, mint a városlakóknál, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a csendesebb környezet okozza ezt a hatást.

Elképzelhető az is, hogy azok, akik genetikailag rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, sokkal szívesebben választanak lakóhelyül egy falut.

Egy s\u00e1rga kab\u00e1tos f\u00e9rfi s\u00e9t\u00e1l az erd\u0151ben

Fotó: Unsplash/Thom Holmes

Ennek a kérdésnek a vizsgálatára egy 63 résztvevővel végzett kísérletet dolgoztak ki. Kezdetnek az alanyokat arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, végezzenek el egy munkamemória-feladatot, majd egy fMRI-vizsgálatra is befeküdtek. A vizsgálat során kérdésekre válaszoltak, amelyek közül néhányat úgy terveztek, hogy szociális stresszt idézzenek elő.

Az embereket ezután véletlenszerűen elküldték egy egy órás sétára. Valakik Berlin egyik forgalmas bevásárlónegyedében andalogtak, mások pedig egy természetes környezetet fedezhettek fel gyalog.

A meghatározott útvonal megtétele után — mely alatt nem használhattak telefont — újabb fMRI-vizsgálat következett, további stresszt kiváltó feladatokkal karöltve. Végezetül egy újabb kérdőívet töltöttek ki. A kutatók arról számoltak be, hogy az erdei séta után csökkent aktivitást észleltek az amigdalában.

„Az eredmények alátámasztják a természet és az agy egészsége között korábban feltételezett pozitív kapcsolatot, de ez az első olyan tanulmány, amely bizonyítja az okozati összefüggést"

— mondta Simone Kühn, környezeti idegtudós.

Bár a városban időt töltött alanyoknak az amigdala-aktivitásuk nem csökkent, viszont nem is nőtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a városi kitettség nem okozhat stresszt, de ez pozitív jel lehet az ottlakók számára. Lehet, hogy a negatív hatások mégsem annyira áthatók, mint azt más tanulmányok állították.

Nyitókép: Unsplash/Cristina Gottardi

Forrás: ScienceAlert