Mosolygó, fekvő baba

Formálhatja a baba agyát, amit születése előtt hall

Az olaszországi University of Padua kutatóinak vizsgálata az újszülöttek agyi mintázatában sajátos változásokat figyelt meg.

A kutatás szerint az anyjuk hasában fejlődő magzatok agya már ráhangolódott az édesanyjuk nyelvére és a beszéd alapvető ritmusaira.

Ezek az eredmények az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy a nyelvi tapasztalatok már a születés előtt alakítják a csecsemő agyának funkcionális szerveződését, írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

A 33, 1-5 napos újszülött bevonásával készült vizsgálatban a csecsemőknek az Aranyhaj és a három medve történetét játszották le franciául, angolul és spanyolul, miközben azok elektródákkal ellátott sapkákat viseltek. Mindegyik baba édesanyja francia anyanyelvű volt.

A francia hang lejátszásakor a kutatók több hosszú távú időbeli korrelációt, azaz a beszéd érzékeléséhez és feldolgozásához kapcsolódó agyhullámokat figyeltek meg.

Ez arra utal, hogy közvetlenül a születés után már képesek vagyunk felismerni és befogadni azt a nyelvet, amelyet már az anyaméhben hallottunk (a külső hangokat már körülbelül hét hónapos terhesség után halljuk).

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a francia nyelv által aktivált agyi oszcillációk a beszéd természetes ritmusához kapcsolódó bizonyos frekvencián voltak. Úgy tűnik, már néhány napos korunkban készen állunk arra, hogy megtanuljunk beszélni.

„Az újszülöttek agya tehát már optimális állapotban lehet a beszéd és a nyelv hatékony feldolgozásához, ami alátámasztja az emberi csecsemők váratlan nyelvtanulási képességeit”

– írják a kutatók.

A csecsemők tökéletesen képesek a születési nyelvüktől eltérő nyelv tanulására, nem vagyunk az anyánk által beszélt nyelvhez vagyunk kötve. Ez azonban jól bizonyítja, hogy a tanulás már a születés előtt elkezdődik.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash