Banán kék háttéren

Imádod a banánt? Nincs túl jó hírünk a számodra

A hőmérséklet emelkedésével a banán ára is nőni fog.

Drágulni fog a banán, ahogy az éghajlatváltozás sújtja a közkedvelt gyümölcsöt – mondta el Pascal Liu, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezető közgazdásza a BBC News-nak.

Liu szerint az éghajlati hatások óriási fenyegetést jelentenek a kínálatra, és súlyosbítják a gyorsan terjedő betegségek hatásait.

A The World Banana Forum (Banán Világfórum) kedden ül össze Rómában, hogy megvitassa a kihívásokat.

A banán a világ legtöbbet exportált gyümölcse, csak az Egyesült Királyság évente mintegy 5 milliárd banánt importál, amelynek mintegy 90%-át a nagy szupermarketekben értékesítik.

A múlt héten több brit szupermarketben is hiány volt banánból, ami a kiskereskedők szerint a tengeri viharok miatt késett.
Dan Bebber, a University of Exeter professzora szerint a legtöbb fogyasztó ezt nem vette észre.

„Az ellátási lánc ingadozik, de az Egyesült Királyság valójában elég jó az ilyen típusú hatások pufferelésében. Főleg azért, mert az érlelőközpontok felgyorsíthatják vagy lelassíthatják a banán érlelésének ütemét, amikor a banánok megérkeznek, ami segít az ilyen típusú ingadozások pufferelésében”

– mondta a BBC News-nak.

Bár a banánellátás képes megbirkózni az ilyen rövid távú időjárási eseményekkel, a szakértők aggódnak a felmelegedő világból és a nyomában terjedő betegségekből eredő növekvő veszélyek miatt.

Liu szerint az éghajlatváltozás valóban óriási veszélyt jelent a banánágazatra. A termesztést befolyásoló zord időjárás mellett a banán érzékeny a hőmérséklet-emelkedésre is, amely egyes helyeken akár a termést is megsemmisítheti.

Nyitókép: Unsplash