Hitelkártyáját felmutató turista nő

Egy népszerű város belépődíjat szed a látogatóktól jövő évtől

Velence a világ első olyan városa lett, ahol a turistáknak fizetnie kell.


2024 tavaszától kezdve az úszó városba látogatóknak 5 eurót (kb. 2 ezer forint) kell majd fizetniük a belépőért a csúcsnapokon, ha nem maradnak éjszakára.

Ez azonban még nem végleges lépés, a velencei hatóságok egy 30 napos próbaidőszakra kötelezték el magukat Luigi Brugnaro polgármester szerint, aki a Twitter/X-en osztotta meg a hírt.

A hatóságok ahelyett, hogy egy naptári hónapon keresztül működnének, a díjköteles napokat az év folyamán fogják eloszlatni, kiválasztva azokat a napokat, amelyek az előrejelzések szerint a legforgalmasabbak lesznek, például az ünnepi hétvégéket és a karneváli csúcs időszakokat.

A tanács közleményében azt írta, a cél az, hogy bizonyos időszakokban visszaszorítsák az egynapos turizmust. A tagok hozzátették, hogy egy hamarosan megjelenő határozat fogja meghatározni azokat az időpontokat, amikor a díjat alkalmazni kell.

A velencei Rialto-h\u00edd \u00e9s a Canal Grande Olaszorsz\u00e1gban

Fotó: Shutterstock

A 14 év feletti kirándulóknak, akik Velence óvárosába, a lagúnaváros teljes területére lépnek be, fizetniük kell. Mentesség jár a helyieknek, az ingázóknak és a városban második lakással rendelkezőknek, akik már befizették a helyi ingatlanadót, valamint azoknak a turistáknak, akik a településen éjszakáznak, és a sporteseményeken résztvevőknek. A mentességgel rendelkezőknek továbbra is online kell regisztrálniuk, hogy lefoglalhassák utazásukat.

A lépés elmarad a korábban javasoltaktól. A városvezetés 2019 óta vitatta a belépési díj bevezetését minden egynapos kiránduló számára, egész évben, 3 eurótól 10 euróig terjedő skálán.

Ez a 10 eurós felső összeg mostanra ideiglenes 5 euróra csökkent. Azok, akik csak a lagúna kisebb szigeteire látogatnak el, szintén mentesülnek, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi megfogalmazás szerint a turistáknak, akik csak Buranóra vagy Muranóra látogatnak el, két olyan szigetre, amelyek szenvednek a túlzott idegenforgalomtól, nem kell fizetniük, ha közvetlenül odaérnek. A Veneto régión kívülről érkező látogatók többsége azonban a városon keresztül jut el hozzájuk, így továbbra is fizetniük kellene.

Simone Venturini, az idegenforgalomért felelős városi tanácsos egy nyilatkozatban elmondta, hogy a polgárok és az ellenzéki tanácsosok gondolatait figyelembe véve változtattak az eredeti javaslaton.

„Tudatában annak, hogy sürgősen új egyensúlyt kell találni a Velencében élők, dolgozók és tanulók, valamint a várost látogatók jogai között, globális élharcosokként állítjuk magunkat. Bizonyos napokon és időszakokban innovatív módon kell irányítanunk a [látogatói] áramlást, hogy megfékezzük az egynapos turizmust. A turizmus irányítása prioritás városunk jövője szempontjából – egy olyan város, amely mindig nyitott marad mindenki számára. Egyensúlyra van szükségünk

– olvasható a közleményben.

A belépődíjakból befolyt pénz a foglalási rendszer költségeit fedezi, de semmi többet, tette hozzá Venturini.

Korábban azt remélték, hogy a pénzt a létesítmények és az infrastruktúra javítására fordíthatják a lakosok számára, akiknek meg kell küzdeniük a turisták által az utcán kidobott szeméttel és a túlzsúfolt kukákkal, melyek a forgalmas napokon akár ötször annyian lehetnek, mint a lakosok.

Amikor a tanács 2022 júliusában bejelentette a rendszer 2023. januári elindítását, Michele Zuin gazdasági tanácsos azt mondta, hogy a bevételt a lakosok helyi adójának csökkentésére fordítják majd.

„Azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy Velence nyitott, de a látogatóknak meg kell érteniük, hogy megfelelő tervezésre van szükségünk a lakóhely és a turizmus közötti egyensúly megteremtéséhez”

– fogalmazott Zuin egy nyilatkozatban.

Venturini. hozzátette, hogy a lakosok jobb életminőséget kapnak, az éjszakai látogatók pedig élénkebb érzelmeket fognak átélni.

A határozatot szeptember 12-én hagyja jóvá a városi tanács.

(CNN)

Nyitókép: Shutterstock