Nemsokára engedélyre lesz szükségünk, hogy ebbe az európai országba utazhassunk

Nemsokára engedélyre lesz szükségünk, hogy ebbe az európai országba utazhassunk

Az Egyesült Királyságba utazó állampolgároknak a jövő évtől kezdve elektronikus beutazási engedélyt (ETA) kell kérniük.


Nagy-Britannia már a brexit után jelezte, hogy hamarosan a látogatási, turisztikai céllal rövid időre érkezőknek is szükségük lesz belépési engedélyre, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak be az országba. Eddig nem volt ismert a brit ETA ára, június 7-én azonban a helyi belügyminisztérium vízum- és bevándorlási osztálya pedig bejelentette, hogy 10 fontba (4300 forint) fog kerülni, és két évig lesz érvényes.

Míg az időpontokat, amelyektől kezdve a világ számos állampolgárának be kell szereznie az engedélyt, már nyilvánosságra kerültek, de azt még mindig nem tudni, hogy az uniós állampolgároknak pontosan mikor kell beszerezniük az ETA-t ahhoz, hogy a volt EU-tagállamba utazhassanak.

Az Egyesült Királyság vízum- és bevándorlási hivatalának tájékoztatása szerint a katari állampolgárok lesznek az elsők, akikre ez a követelmény idén november 15-től lesz érvényes. Néhány hónappal később, 2024. február 22-től pedig a Perzsa-öböl számos más arab államának polgárai is bekerülnek a rendszerbe. Ezek az országok Bahrein, Jordánia, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.

2024 végéig az összes többi olyan ország esetében is bevezetik a rendszert, amelynek állampolgárai jelenleg vízummentesen léphetnek be a szigetországba. Írország lesz az egyetlen, amelyet nem érint a rendszer végrehajtása.

Ugyanakkor a vízummentes országok állampolgárainak, akiknek engedélyük van arra, hogy az Egyesült Királyságban éljenek, dolgozzanak vagy tanuljanak, nem kell ETA-t kérniük, valamint azoknak a vízumköteles országokból érkezőknek, akiknek továbbra is turista- vagy üzleti vízumot kell kérniük az Egyesült Királyságba való beutazáshoz.