Egy ember a kocsijában lévő GPS-t állítja vezetés közben

Ezen múlik a biztonságos vezetés, az autógyártókat mégsem érdekli

Az autók tervezésénél egyre többször szerelik ki a jól megszokott gombokat és kapcsolókat, helyükre pedig egy érintőképernyős felületet helyeznek, melyen el lehet végezni a kívánt beállításokat. Egy tanulmány ezúttal bebizonyította, hogy legújabb fejlesztések sokkal kevésbé biztonságosak vezetés közben. Mutatjuk, miért.


A svéd Vi Bilägare autós magazin végzett egy kísérletet az idei nyár folyamán, melyben 12 autómodellt versenyeztettek. Tizenegy közülük a legmodernebb technológiákkal volt felszerelve, a műszerfalon pedig egy tableten lehetett beállatásokat végezni, az utolsó pedig egy 2005-ös Volvo volt, benne fizikai kezelőszervekkel.

A tanulmány során a résztvevőknek 109 kilométer/órás sebességgel kellett végig hajtaniuk egy üres leszállópályán, miközben apró feladatokat kellett elvégezniük. Száguldás alatt például be kellett állítaniuk a klímarendszert, vagy megkeresniük egy konkrét rádióállomást.

Végeredményként a szakemberek megállapították, hogy a Volvo tesztjei felülmúlták a csúcstechnológiás járművekét. A gombokkal felszerelt kocsiban ülő sofőr tíz másodperc és nagyjából 305 méter megtett út alatt teljesítette a kiszabott feladatokat, míg a többi alany legjobb ideje közel 14 másodperc volt, a megtett táv pedig a duplájára sikeredett a régebbi modell teljesítményének.

Egy f\u00e9rfi az aut\u00f3ja m\u0171szerfal\u00e1n l\u00e9v\u0151 tableten keresi az \u00fati c\u00e9lj\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Kétségtelen, hogy a felszerelt kocsik sok hasznos funkcióval vannak ellátva, a gomboknak és a hagyományos kapcsolóknak viszont — a Futurism cikke szerint — annyira jellegzetes és megszokható tapintása van, melynek köszönhetően a sofőr jobban el tud igazodni az út folyamatos figyelése közben is.

Érintőképernyő esetén ez nincs így, egyes menüpontokban pedig további olvasásra és keresgélésre van szükség. A tanulmány nem a legnagyobb kutatás a témakörben — hiszen kevés mintával dolgoztak —, mégis elgondolkodtató eredmények születtek.

Vajon az elegáns minimalizmusra való törekvés felülírja a biztonságos közlekedés igényét?

Nyitókép: Shutterstock