Egy pálmafákkal övezett szálloda medencéje

Tényleg környezetbarát szállodába mész? Így lehetsz benne biztos​

Utazásszervezés közben rengeteg olyan szállást láthatunk, melyek a leírásukban környezetbarátnak vallják magukat. Biztosan igazat mondanak? Alábbi cikkünkbe néhány olyan pontot gyűjtöttünk össze, melyekkel könnyen meggyőződhetünk ezen állítások hitelességéről.


1. Kézzel foghatók a szálloda eddigi cselekvései?

A szállásadóknak mérniük kell a pozitív és negatív hatásukat, hogy folyamatosan fejlődni tudjanak. A jó cél érdekében tett cselekvéseiknek kézzel foghatónak kell lenniük. Ilyen lehet például, ha bizonyos problémák megoldásába fektetett erőfeszítéseket támogatnak, vagy ha olyan társadalmi problémák mellett állnak ki, mint a szegénység vagy a nemek közötti egyenlőség.

Ha a szálloda vagy az üzemeltető bizonyítani tudja a hasonló ténykedéseit, akkor valószínűleg jó hely mellett tettük le a voksunkat.

2. A szén-dioxid mentesítést helyezi előtérbe

A szén-dioxid kibocsájtás okát kell megszűntetni, és nem a harmadik fél felhasználását csökkenteni. A kisebb vendégházaknak és a független utazási irodáknak valószínűleg kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a nagyobb vállalatoknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a multik nem tehetnek semmit az ügy érdekében, erre pedig több kiváló példa is van már.

Fontos lehet figyelembe venni a szállások olyan tulajdonságait is, mint például az ablakok milyensége. A háromrétegű üvegezést bevezető szállodák átlagosan sokkal kevesebb energiát pazarolnak feleslegesen hűtésre és fűtésre is.

3. Szavakban is kifejezik ténykedésüket a látogatóknak

Egy term\u00e9szetk\u00f6zeli sz\u00e1lloda lakoszt\u00e1lya

Fotó: Unsplash/Dinuka Lankaloka

Az emberek jobban hisznek annak, amit látnak és hallanak, mint az írott információnak. Éppen ezért célszerű olyan hoteleket és kisebb vendéglátó egységeket előnyben részesíteni, melyek a látogatókat is megpróbálják tanítani a környezettudatosságra. Ez lehet az által is, hogy betekintést engednek az éppen futó projektjeik hátterébe és menetébe.

4. Kérdezzünk többet!

A cél irányába akkor tudunk több vállalkozót elindítani, ha sok nehéz kérdést teszünk fel nekik a témával kapcsolatban. Ha például azt állítják, hogy betiltották az egyszer használatos műanyagot, akkor érdeklődjünk arról, hogy ez igaz-e a konyhában és a szállítások során használható fóliákra is.

Lehet, hogy egyes helyek nem felelnek majd meg az elvárásainknak, de a nyomásból érezhetik, hogy további erőfeszítéseket kell tenniük.

Mit tehetünk még a tudatos utazásért?

A lehető legjobb ötlet, ha helyi vállalkozóknál szállunk meg, ezzel ugyanis a helyieket és az ő törekvéseiket támogatjuk. Ez alatt azt kell érteni, hogy például nagyobb eséllyel fektetnek be helyi környezetvédelmi projektekbe, illetve a gazdasági fenntarthatóság szempontjából is kifizetődőbb ez a lépés.

Nyitókép: Unsplash/Sara Dubler

Forrás: CN Traveller