Szüleit és kistestvérét fotózó kislány

Boldogabbak a gyerekei azoknak, akik ezt a 3 dolgot csinálják

A legnagyobb, háztartásokban végzett panelkutatásból kiderült, hogyan nevelnek a szülők boldog gyermekeket.

Egy nemrég elkészült felmérés eredményei azt mutatták, hogy boldogabban nőnek fel azok a gyerekek, akiknek az édesanyja elégedett a párkapcsolatával. Azok 73 százaléka, akiknek az édesanyja „tökéletesen elégedett” volt a kapcsolatában, a családi helyzetét is hasonlóan pozitívan jellemezte, írja a PsyBlog.

Ez csak az egyik olyan tényező a családban, amely megjósolja, mely gyerekek lesznek boldogabbak, a többi szempont a rendszeres viták elkerülése és a heti legalább három közös vacsora elfogyasztása volt.

Az Understanding Society (A társadalom megértése) című, 40 000 háztartást (10 000 férfiból, nőből és gyermekből álló minta) több éven keresztül nyomon követő brit tanulmányból kiderült emellett, hogy a szülőkkel való heti egynél többszöri veszekedés a gyermekek sokkal alacsonyabb boldogságszintjéhez kapcsolódott, valamint hogy a fiatalabb testvérek hiánya szintén kedvezően hat a későbbi boldogságra. Az idősebb testvérek viszont nem voltak hatással a boldogságra.

Az eredmények egy több mint 10 000 férfiból, nőből és gyermekből álló mintán alapulnak.

Dr. Maria Iacovou, a tanulmány egyik szerzője az eredményekről elmondta, azok azt mutatják, hogy a családi kapcsolatok és a szülők boldogsága kulcsfontosságú a fiatalok boldogsága szempontjából.

„A közhiedelemmel ellentétben, miszerint a gyerekek csak videojátékokkal vagy tévénézéssel akarják tölteni az idejüket, azt találtuk, hogy akkor a legboldogabbak, ha szüleikkel vagy testvéreikkel vannak kapcsolatban”

– magyarázta.

Hozzátette, hogy az eredmények együttesen mutatják a különböző családi kapcsolatok összetett hatását a gyermek boldogságára.

Az évek során, ahogy az Understanding Society követi a családok életét az Egyesült Királyságban, még jobb képet fogunk alkotni arról, hogy a gyermekek életét hogyan befolyásolják a legkülönbözőbb tényezők. Az Understanding Society valóban fantasztikus forrás lesz mindenki számára, akit érdekel a gyermekek jólléte.

Nyitókép: Unsplash