Egy ember borravalót tesz egy üvegbe

Mennyi borravalót érdemes adni különböző országokban? Íme a válasz!

A borravaló kultúrája országonként különböző. Így sajnos könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túl keveset adunk, vagy éppen olyan helyen nyújtunk át egy kis extra fizetséget a szolgáltatásért, ahol nagyon nem szabadna. Alábbi cikkünkben ezzel kapcsolatban próbálunk egy kis útmutatót adni.


Mindenekelőtt nézzük át, milyen szabályok vannak érvényben Európában a borravalóval kapcsolatban. Egyes nyugat- és észak-európai országban a 10 százalékos minimum borravaló számít udvariasnak, ha egy étteremben étkezünk. Sok vendéglátóegység ezt az árat már alapjáraton beleszámolja a végső összegbe, hogy ebből ne legyen probléma.

Franciaországban, Olaszországban és Görögországban például nem annyira elterjedt a borravaló-kultúra, de nagyra értékelik, ha a vendégek honorálják egy kis plusz pénzzel a felszolgálók munkáját. Nagyon sok helyen a helyiektől nem várják el ezt, de a turistáktól igen.

Az Egyesült Államokban az éttermi dolgozókat a legtöbb esetben minimálbér alatt fizetik, éppen ezért nekik a borravalókból kell összegyűjteniük a szükséges pénzmennyiséget. Kanadában a 10 százalékos minimumot magasabbra emelték. Ott 20-25 százalék számít általánosnak. Közép- és Dél-Amerikában a borravaló nem igazán része a helyi kultúrának.

Ennek ellenére a tömegturizmus hatása már az ottani szemléletmódra is rányomja a bélyegét. Közel-Keleten mindezektől eltérően nincsenek érvényben általánosan értelmezhető íratlan szabályok a témával kapcsolatban. Egyesek egyfajta alamizsnának tekintik, amellyel az alulfizetett dolgozókat segítik, míg mások megvesztegetésnek.

Afrikában szintén nem várnak el semmi extra fizetséget, viszont a kínálat és a felszolgálás minőségének elismeréseként nagyra értékelik. Ugyanez a helyzet Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Kelet- és Délkelet-Ázsiában nem jellemző a borravaló-kultúra. Kínában például nagyon sok esetben udvariatlanságnak veszik. Az ő szemléletmódjaik szerint a vendéglátóegység minősége alapelvárás, és nem kell azért külön fizetni nekik, hogy a lehető legjobb kiszolgálást nyújtsák.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Euronews