karácsonyi parti otthon

6 hiba, amit érdemes elkerülni, ha ünnepi partit szervezel

Itt az ideje a sütemények sütésének, az ünnepi dekoráció felhelyezésének, az ajándékok vásárlásának. Egymást érik ilyenkor az ünnepi partik, az ilyen összejövetelek azonban nagy nyomással is járnak, ha te vagy a házigazda.


Az ünnepi partik megrendezése gyakran stresszesebb, mint más partiké. Az ünnepekhez kapcsolódó hangulatra, dekorációra, az ételek és italok típusára vonatkozó elvárások jelentős nyomást gyakorolhatnak ránk. Hogy enyhítsük a vendéglátás körüli stresszt az év ezen időszakában, megkértünk pár rendezvényszervező szakembert, hogy osszák meg velünk azokat a hibákat, amelyeket érdemes elkerülni, ha úgy döntesz, ünnepi bulit szervezel.

​1. Túl sok mindent az utolsó pillanatra hagyni

Általában alábecsüljük, hogy mennyi ideig tartanak a dolgok, és elkerülhetetlen, hogy az élet és az utolsó pillanatban felmerülő munkakérések útjába állnak annak a délutánnak, amit a „házigazda-felkészülésre" szántunk. Inkább rendeld meg az összes szükséges kelléket előre, így a parti napján már csak a berendezés marad! Terítsd meg az asztalt, keverd össze a koktélokat, takarítsd ki a házat, menj el az élelmiszerboltba, kezdd el az ételek előkészítését a buli előtti napokban! Így a teendőid listája rövid és kezelhető lesz az esemény napján.

​2. Túlhajszolod magad

Ne vállalj többet, mint amennyit elbírsz. Ha túl sok a teendőd az ünnepekre, akkor inkább ne ajánlkozz házigazdának. Ha mégis házigazda szeretnél lenni, tedd az eseményt batyussá, vagy találj ki bármit, amivel megoszthatod a terhelést.

​3. Nem kérsz segítséget

kar\u00e1csonyi bulin r\u00e9szt vev\u0151 emberek koccintanak

Fotó: Getty Images

Annak érdekében, hogy ne terheld túl magad, állj ellen a késztetésnek, hogy megpróbálj mindent egyedül csinálni. Hiba, ha nem kérsz segítséget, amikor szükséged van rá. Nem lehet úgy díszíteni, ételt készíteni, italt felszolgálni, hogy közben a vendégeiddel van időd foglalkozni. Szentelj inkább elegendő időt és figyelmet bizonyos területekre, és bízz meg egy szakembert vagy egy barátot az esemény más aspektusai kapcsán!

​4. Új dolgok kipróbálása

Nem a vendéglátás a legjobb időszak arra, hogy új recepteket próbálj ki, különösen ha azok időigényesek. Válaszd inkább a jól ismert, kipróbált klasszikusokat. Ha szeretnéd különlegessé tenni az eseményt, találj más módokat az élmény feldobására anélkül, hogy kockáztatnál. Ehelyett jöhetnek a finom porcelánok, antik poharak, varrott szalvéták − az ünnepek alatt sosem lehetünk elég díszesek!

​5. A terv túlbonyolítása

Az egyik leggyakoribb hiba a túlságosan bonyolult menü vagy a túlságosan összetett teríték összeállítása. Ez felesleges stresszhez és fáradtsághoz vezethet. Ha ellenállsz a dolgok túlbonyolítására való késztetésnek, magabiztosabbnak és sikeresebbnek érezheted magad házigazdaként. Támaszkodj az erősségeidre: ha szeretsz dekorálni, csináld azt. Ha a főzés nem az erősséged, rendelj kaját.

​6. A részletek elhanyagolása

Minden a részletekről szól. Emeld az este színvonalát pazar dekorációval, varázslatos világítással és zenével. Készíts egy jellegzetes koktélt, amelytől vendégeid pillanatok alatt karácsonyi dalokat fognak énekelni. Fedezd fel az olyan apró részleteket, mint például egy fotós felbérlése, vagy egy fotófülke vagy egyedi fotóháttér felállítása, amelyet a vendégek megoszthatnak és hazavihetnek emlékként az eseményről.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Getty Images