Egy macska egy fekete háttér előtt

Tudósok szerint a macskáknak nagy szerepük lehet a bűnügyi nyomozásokban

Az emberek mindenen otthagyják a DNS-üket, aminek csak a közelében vannak. Ezek felmérése fontos a bűnügyi helyszínek vizsgálatánál, és mint kiderült, a macskák sok nyomozásban jelentős segítséget nyújthatnak.


„Az emberi DNS gyűjtésének nagyon fontossá kell válnia a bűnügyi helyszíni vizsgálatokban, de hiányoznak az adatok a háziállatok, például a macskák és a kutyák emberi DNS-átvitelhez való viszonyáról. Ezek a társállatok rendkívül fontosak lehetnek a háztartás lakóinak vagy a helyszínre nemrégiben érkezett látogatók jelenlétének és tevékenységének felmérésében".

— olvashatjuk Heidi Monkman, törvényszéki szakértő mondatait a ScienceAlert cikkében.

Egy új kutatásban azt vizsgálták a szakértők, hogy a macskák bundáján milyen arányban marad meg az emberi DNS, és hogy azt képesek-e felhasználni bizonyítékokként. Ez a kutatási terület még újnak számít, így még nagyon sok kérdésre kell választ találni, viszont az eddig kinyert adatok nagyon kecsegtetők.

A DNS-nyomok felmérései az utóbbi években nagyon kifinomulttá váltak, így elengedhetetlen részei lettek a nyomozásoknak. Szerencsére a közvetlen érintés sem szükséges ahhoz, hogy bizonyos felületeken megmaradjanak a nyomok, hiszen a mozgás közben lesodródó apró bőrsejtek is megragadhatnak a helyszínen.

Így például a macskák bundáján is számos emberi nyom lehet fellelhet. Az adatgyűjtési időszakban a szakértők 15 háztartás 20 macskáját figyelték meg. Kezdetnek mintát vettek a cicák szőrzetéből, illetve a legtöbb tulajdonos DNS-éből, majd ezeket feldolgozták.

Egy macska \u00e1ll a fa parkett\u00e1n

Fotó: Unsplash/Kristina Yadykina

Folytatásképp a háztartás lakóival egy kérdőívet töltettek ki a házi kedvencük szokásiról és viselkedéséről. A kérdések között például arra is kitértek, hogy ki milyen gyakran simogatja meg az alanyt. A macskákból vett minták 80 százalékából tudtak felismerhető DNS-t kinyerni, illetve 70 százalékából tudtak konkrét személyre vonatkozó profilt készíteni.

A legtöbb kinyert DNS a macskák saját háztartásában élő emberektől származott, ellenben voltak ismeretlen eredetűek is. A házakban egy kiskorú gyermektől nem vettek mintákat, így egy bizonyos mennyiségű rejtélyes adat ezzel is magyarázható, de nem az összes.

Az eredményeket nem befolyásolta sem a macskák szőrének hossza, sem az emberrel való utolsó érintkezés óta eltelt idő. Ezek a részecskék rákerülhettek az állatra közvetlen érintés útján is, illetve, ha olyan felülethez dörgölőztek, melyen korábban már megtelepedett az adott minta.

További kutatások szükségesek a területen, hogy jobban megérthessük a DNS megmaradásának módjait és feltételeit a házi macskákon.

Nyitókép: Unsplash/Pacto Visual