szépen berendezett nappali

5 bútortrend, ami még idén kifullad a tervezők szerint

Amikor a bútortrendek előrejelzéséről van szó, nehéz megjósolni, hogy mi az, ami időtálló, és mi az, ami végül elavultnak tűnhet − ami különösen akkor lehet frusztráló, amikor vásárolsz, és próbálod megtervezni a költségvetést. Mivel egy új kanapé megvásárlása nagyobb befektetés, mint mondjuk egy farmer, hasznos tudni, hogy mi az, ami valószínűleg még évek múlva is klasszikusnak számít majd.


Bútortervezőket kérdeztünk meg a véleményükről, hiszen ők általában olyan tereket terveznek, amelyek valamikor a jövőben készülnek el, így tudnak egy-két dolgot a tartós dekorációs döntésekről. Cikkünkben öt olyan bútortrendről olvashatsz, amelyek valószínűleg nem tartanak tovább 2024-nél! De ne aggódj, ha még mindig szereted valamelyik stílust − ez a te otthonod, amit úgy rendezhetsz be, ahogy akarsz!

​Ultratiszta, minimalista bútorok

minimalista nappali

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi időben szinte lehetetlen elkerülni a minimalista mentalitást − és ez kiterjed az áramvonalas és látszólag érintetlen bútorokra is. A kanapé párnái aprólékosan porszívózottnak tűnnek, a dohányzóasztalokat rutinosan letakarítják, és alig van a helyéről hiányzó kiegészítő. Bár a vezető tervező Valerie Stafford nem jósolja a rendetlenség eluralkodását, úgy látja, hogy ezeknek a tiszta vonalaknak leáldozott.

Olyan sokáig lefaragtuk a megjelenést egy olyan modern, letisztult vázra, amiben minden megtalálható, és készen állunk arra, hogy a tervezésbe ismét átgondolt részleteket építsünk be

− mondja.

A több díszítéssel ellátott bútorok valószínűleg újra divatba jönnek majd. Minél több lesz a részlet, annál jobb.

​Csak semleges darabok

Bár még mindig jó ökölszabály, hogy az olyan nagy beszerzéseknél, mint egy kanapé vagy komód, az időtlenségre kell törekedni, ez nem jelenti azt, hogy automatikusan semleges felületeket kell keresni.

Az emberek eltávolodtak a szürkétől és a bézstől

− mondja Marlyn Arellano junior tervező.

Ehelyett bátran válassz színes bútorokat, amelyek akár olyan nagyok, mint egy kanapé, akár olyan kicsik, mint egy élénk színű, a tér palettájához és általános preferenciáihoz illő oldalfotel. Ha kortalannak érzed, akkor valószínűleg az otthonod egyik alapdarabjává válik majd.

​Szuper-trendi gyors bútorok

A tervezők észrevették, hogy ügyfeleink összességében több személyre szabottságot szeretnének otthonukban − vagyis úgy tervezik meg terüket, hogy a a saját személyiségüket tükrözze, ne pedig azt, ami éppen népszerű.

A trendek állandóan változnak, ezért fontos, hogy a teret úgy tervezzük meg, hogy az lakóját boldoggá tegye

− mondja Lindsey Jamison vezető tervező, majd hozzáteszi, hogy egyre többen érdeklődnek a „személyes stílus" ápolása iránt is, ami azt jelenti, hogy olyan sziluettek vagy árnyalatok felé vonzódnak, amelyek iránt a tömegek kevésbé.

​Nagyon egyszerű bútorok

letisztult napapli

Fotó: Shutterstock

Az élénk tapéta volt a divat az utóbbi években, ezért Arellano szerint a letisztult, modern otthonokat valószínűleg az olyanok váltják majd fel, amelyekben több mintát, például virágokat és csíkokat láthatunk.

Úgy tűnik, az emberek több színt, textúrát és életet akarnak vinni a terekbe

− javasolja.

De míg a bevett tervezési „szabályok" azt ajánlják, hogy a bútorok legyenek egyszínűek, ha a környező falak merészebbek, a tapétamintákat egy lépéssel tovább viheted, ha néhány kulcsfontosságú darabot illesztesz hozzájuk a továbbiakban.

​Egymáshoz illő kültéri bútorok

A teraszokon nem sok minden változott az elmúlt években, és ez valószínűleg a praktikumnak köszönhető − az egymáshoz illő étkező- vagy ülőgarnitúrák arra valók, hogy ellenálljanak az elemeknek, nem pedig arra, hogy megfeleljenek a stílustrendeknek.

A hagyományos szabadtéri stílusú bútorokat valószínűleg sok ívelt kanapé, mintás napernyő és hintaszék fogja felváltani

− mondja Jamison. Mindaddig, amíg ezek strapabíró anyagokból készülnek, miért ne éreznéd magad jobban a szabadban?

Forrás: Apartment Therapy

Nyitókép: Shutterstock