Egy szupernováról készített fotó

Hihetetlen új felvételt rögzítettek két csillag összeütközéséről​

Nemrégiben két csillag összeütközéséről készült egy felvétel, amely az első rögzített képsorozat a rádiófrekvenciás hullámhossz milliméteres tartományában. A képek egy új kutatási területet is nyújtanak, ez pedig jól mutatja, hogy még nagyon sok feltérképezetlen jelenség van a világűrben.


Az ütközésben az eddigi ismeretek szerint legalább egy neutroncsillag is részt vett, az eredmény pedig egy rövid ideig tartó gamma-kitörés felvétele lett. A robbanás fényhatása nagyjából 6-9 milliárd fényévnyi távolságot tehetett meg annak érdekében, hogy az ALMA — Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat — felfogja az észlelhető adatokat.

„Ez a rövid gammakitörés volt az első alkalom, amikor megpróbáltunk ilyen eseményt megfigyelni az ALMA-val. A rövid kitörések utófényei nagyon nehezen találhatók meg, ezért látványos volt, hogy ezt az eseményt ilyen fényesen ragyogva kaptuk el”

— mondta Wen-fai Fong, fizikus.

Az eddigi években összegyűjtött adatok, valamint a mostani — ritkaságszámba menő — megfigyelés egy új kutatási területet nyitott a szakemberek előtt. A gamma-kitörések a legerősebb ismert robbanások az univerzumban, hiszen tíz másodperc alatt több energiát bocsájtanak ki, mint amennyit egy Naphoz hasonló csillag tíz milliárd év elteltlével képes.

Az ütközések során általában egy másik, rövidebb ideig tartó kitörés is végbe megy, amit SGRB-nek neveznek. Ezek mindössze ezredmásodpercekig tartanak és erőteljes utófényt hagynak maguk után. Ezek elemzését nehezíti, hogy általában nem a rádióhullámhosszon figyelik meg őket. A mostani jelenséget — melyet GRB 211106A névre kereszteltek — annyira távol történt, hogy a földi műszerek nagy része képtelen volt észlelni.

Az utólagos elemzésekből megállapították, hogy sok szokatlan tulajdonsággal rendelkezik a felfedezés több szempontból is. Ez azt sugallja, hogy a SGRB-k tulajdonságai között nagyobb a változatosság, mint amit jelenleg figyelembe vesznek a kutatók.

„Az ALMA a milliméteres hullámhosszakon való képességeit tekintve teljesen új színtérre lépett, és lehetővé tette számunkra, hogy először láthassuk a halvány, dinamikus univerzumot ilyen típusú fényben. Egy évtizednyi rövid GRB-megfigyelés után igazán lenyűgöző tanúja lenni annak, hogy ezekkel az új technológiákkal milyen erővel tudjuk kicsomagolni az univerzum meglepetéseit"

— mondta Fong a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock