Mobilozó fiatal lányok

Meglepő, mi történik a kevesebbet internetező diákokkal

Azoknál a diákoknál, akik napi 30 percre csökkentik a közösségi média használatát, jelentősen csökken a szorongás, a depresszió és a magányosság érzése.

Az elmúlt években egyre több kutatás mutatta ki, hogy a fiatalok körében a közösségi médiahasználat növekedése összefügg a romló mentális egészséggel.

Az Iowai Állami Egyetem kutatói ezt a kapcsolatot tovább vizsgálták egy kéthetes kísérletben 230 főiskolai hallgatóval.

A résztvevők felét arra kérték, hogy napi 30 percre korlátozzák a közösségi médiahasználatukat, és automatikus, napi emlékeztetőket kaptak.

A Technology, Mind, and Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a résztvevők ezen csoportja a kísérlet végén a kontrollcsoporthoz képest jelentősen alacsonyabb pontszámot ért el a szorongás, a depresszió, a magányosság és a kimaradástól való félelem (FOMO) terén.

Úgy tűnt, hogy utóbbi résztvevők derűsebb életszemlélettel is rendelkeztek, magasabb pontszámot értek el a pozitív affektus tekintetében, amit a kutatók úgy írnak le, mint az olyan szavakkal leírt pozitív érzelmek megélésére való hajlamot, mint például az „izgatott” és a „büszke”.

Ella Faulhabert, a tanulmány társszerzőjét meglepte, hogy a résztvevők közérzete nem csak egy dimenzióban javult, hanem mindegyikben.

„Izgatottan tapasztaltam, hogy egy ilyen egyszerű beavatkozás, egy napi emlékeztető küldése motiválhatja az embereket, hogy változtassanak a viselkedésükön és javítsák a közösségi médiával kapcsolatos szokásaikat.”

Kiderült, hogy a közösségi média visszaszorításának pszichológiai előnyei még azokra a résztvevőkre is kiterjedtek, akik néha túllépték a 30 perces időkorlátot. A tudósok szerint nem a tökéletesség, hanem az erőfeszítések megtétele jelenti a különbséget.

Bár korábbi kutatások értékelték a közösségi médiától való korlátozás vagy tartózkodás hatásait, az ezekben a tanulmányokban ajánlott beavatkozások közül sok esetben erős felügyeletre és az alkalmazások törlésére vagy a közösségi médiahasználat blokkolására vagy korlátozására szolgáló speciális alkalmazások használatára van szükség.

„Amikor egy vélt szabadságot elveszünk, elkezdünk ellenállni”

– mondja Douglas A. Gentile, a tanulmány másik szerzője, aki hozzáteszi, hogy a közösségi média teljes kiiktatása elveheti annak néhány előnyét, például a barátokkal és a családdal való kapcsolattartást.

Azoknak, akik csökkenteni szeretnék a közösségi média használatát, a tudósok azt javasolják, hogy állítsanak be egy időzítőt, hogy lássák, mennyi időt töltenek a közösségi médiában.

„Ismerjük fel, hogy nem könnyű betartani az időkorlátot. A közösségi médiaalkalmazásokat úgy tervezték, hogy folyamatosan foglalkoztassanak”

– írják a kutatók közleményükben.

Hozzáteszik azonban, hogy ne adjuk fel, mivel a közösségi médiahasználat időbeli korlátozása valódi előnyökkel jár a mindennapi életben.

„A szorongás korában élünk. Számos mutató azt mutatja, hogy a szorongás, a depresszió, a magányosság egyre rosszabb, és emiatt tehetetlenséget érezhetünk. De vannak dolgok, amelyeket tehetünk a mentális egészségünk és jóllétünk kezelése érdekében”

– fogalmazott Dr. Gentile.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock