Egy dinoszaurusz-csontváz

A dinoszauruszok már az aszteroida becsapódása előtt eltűnhettek​

A dinoszauruszok eltűnése számos kérdést vet fel. A vulkánok kitörése, a globális hőmérséklet-ingadozás és a becsapódó óriási meteoritok mellett egy kutatás új magyarázatot talált. Az elmélet szerint már jóval a katasztrofális események előtt a kihalás szélére kerülhettek.


A legnagyobb kérdés az őslénykutatók körében, hogy vajon a dinoszauruszok kihalása egy hirtelen bekövetkezett katasztrófa miatt történt-e, vagy egy hosszabb folyamat vezetett odáig, hogy azok már nem tudtak megküzdeni a nehezebb életkörülményekkel.

A második lehetőség értelmében a dínók már jóval azelőtt a kihalás szélén állhattak, hogy a 10 kilométer széles aszteroida megpecsételte a sorsukat.

Egy Kínában dolgozó — paleontológusokból és geológusokból álló — kutatócsoport vizsgálatai szerint a dinoszauruszok biológiai sokfélesége a kréta időszak végén elkezdett csökkeni.

A tanulmány alapjául tojásfosszíliák szolgáltak, melyek egy 50 méter vastag kőzetrétegben maradtak fenn. Ezeket 68,2 és 66,4 millió évvel ezelőtt rakták le, közvetlenül a dinoszauruszok eltűnésének időszaka előtt. A lelőhelyük az az egyik leggazdagabb dinoszauruszleletnek ad otthont a késő kréta időszakából.

Ami felébresztette a gyanút a szakértőkben, hogy csak három dinoszaurusz-taxont találtak a tojáshéjakon . Ez egyértelműen a biodiverzitás csökkenésének a jele.

„Eredményeink alátámasztják a globális dinoszaurusz-biodiverzitás 66 millió évvel ezelőtti hosszú távú csökkenését, ami valószínűleg előkészítette a terepet a kréta végi nem őslénykori dinoszaurusz tömeges kihaláshoz"

— mondták Fei Han és munkatársai a közzétett tanulmányukban.

Egy dinoszauruszr\u00f3l k\u00e9sz\u00edtett illusztr\u00e1ci\u00f3

Fotó: Unsplash/Fausto García-Menéndez

A kutatók szerint az ilyen jellegű globális változás azt idézhette elő, hogy a dinoszaruszok már nem tudták elviselni az aszteroida becsapódásával járó hatásokat, valamint az egyéb környezeti változásokat. Ezt más területeken végzett feltárások is alátámasztották.

Végeredményként azt állapították meg, hogy az ellentmondásos elképzeléseket csak úgy tudják feloszlatni, ha több fosszíliát találnak elemzésre, illetve akkor, ha a világ különböző tájairól származó leletek eredményeit integrálják egy nagyobb adathalmaz kialakítása érdekében.