Ruhák a kukába dobva

A lebomlott hulladék lehet a divatipar alapanyaga hamarosan

A Biomimicry Institute által vezetett új projekt célja a divatipar által évente eldobott 92 millió tonna hulladék újszerű felhasználási lehetősége.


Az intézet a Metabolic Institute-tal és a Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) kutaóintézettel közösen tájelemzést végez a kereskedelmi forgalomba kerülő lebontási technológiákról.

Ezeket a technológiákat azután kipróbálják, hogy változatos alternatívákat találjanak a textilhulladék lebontására a nagy európai városokban, a helyi vállalkozásokkal, közösségekkel és a kormányzattal együttműködve, részletes stratégiai terveket kidolgozva a jövőbeli terjeszkedéshez, írja a FashionUnited.

Az Intézet a közelmúltban 2,5 millió eurós támogatást kapott egy nonprofit szervezettől, amely a természet által inspirált megoldásokra fókuszál az egészséges bolygó érdekében, és a hulladékot biokompatibilis nyersanyaggá alakítsa a divatipar számára a többéves Design for Decomposition kezdeményezésen keresztül.

A kétéves program célja új módokat kutatni a lebomlott hulladékelemek anyagszálakká való felhasználására a divat érdekében.

A mikroműanyag eltávolítása a ruhákból

Mivel a ruházatból származó mikroműanyag-szennyezés több mint egyharmada és évente csaknem 92 millió tonna, a divatiparban termelődött hulladék kerül eldobásra, mely veszélyezteti az emberek egészségét és a környezetet, elengedhetetlen, hogy az ipar a valódi lebomlást válassza, és együttműködjön a természettel a textilhulladék káros hatásainak kezelésében.

A Biomimicry Institute szerint a divat- és textiliparban sokan úgy gondolják, hogy az nem létezhet kőolaj alapú poliészter nélkül, és hogy a legjobb „zöld stratégiát” az jelenti, ha jobban visszanyeri és újrahasznosítják ezeket az anyagokat.

Az intézet azonban úgy gondolja, hogy az emberi találékonyság ennél sokkal jobb megoldásra is képes, például ha ugyanazokat az erőket hasznosítja, amelyek először segítették a bolygót olyan vendégszeretővé tenni az élet számára: baktériumokat, enzimeket, micéliumot és algákat egy igazán biokompatibilis iparág felépítéséhez.

Nyitókép: Getty Images