Egy egyiptomi szarkofág

Múmiák százaira bukkantak egy egyiptomi nekropoliszban

Szarkofágokat és a bennük rejlő múmiákat, istenségekről készített bronzszobrokat, valamint egyéb leleteket tártak fel egy egyiptomi nekropoliszban. A felfedezések között volt egy, mely olyan személyre utalt, akinek nyomait évszázadok óta keresik a szakértők.


Szakkara az ókori Egyiptom fővárosának, Memphisznek hatalmas nekropolisza volt, mely napjainkra az UNESCO Világörökség részét képezi. Területén az évek során rengetegszer végeztek feltárásokat, melyek során több állattemetkezésre szolgáló helyet, piramist és ősi koptkeresztény-templomokat azonosítottak.

A legújabb ásatásokon 150 bronzszobrot találtak, melyek egyike hatalmas meglepetéssel szolgált a régészeknek. A munkálatokban résztvevő Mostafa Waziri — a egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője — úgy nyilatkozott, hogy eredeti terveik között Imhotep sírjának megtalálása szerepelt.

Imhotep a Kr. e. harmadik évezredben élt és az ő nevéhez fűződik a Dzsószer-piramis megtervezése, melynek lépcsőzetes kialakítása a kor egyik nagy vívmányának számíthatott. Halála után az orvostudomány isteneként tisztelték őt. Rangjának köszönhetően őt ábrázolta az egyik szobor, mellette pedig olyan istenek voltak, mint például Anubisz, Ozirisz és Ízisz.

A misszió során mindezek mellett 250 fából készült szarkofágot is feltártak a bennük található múmiákkal. Az egyikben egy papiruszt fedeztek fel, mely valószínűleg a Halottak Könyvének fejezeteit tartalmazza. A leírt varázsigéket temetkezéseken használták, hogy a túlvilág felé vezethessék az elhunytakat.

Az ősi koporsókat a Grand Egyptian Museumba szállítják, ahol az elmúlt évek legnagyobb régészeti leleteit mutatják be a látogatóknak. Ezzel próbálják majd segíteni az ország idegenforgalmának helyreállítását az elmúlt évek nehézségei után.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert