Egy bolygóról és holdjáról készített illusztráció

Új elmélet szerint kevésbé Földszerű bolygók is alkalmasak lehetnek az életre​

Az életre alkalmas exobolygók kutatása eddig kizárólag Földszerű planétákra korlátozódott, hiszen ez az egyetlen hely az univerzumban, ahol eddig biztosan kialakult az élet. Egy új kutatás azonban olyan feltételekre mutatott rá, melyekkel kitágítható a keresés teljesen különböző égitestekre is.


Az élet megszületésének lehetősége a folyékonyan megmaradó vízben rejlik. A Földön ennek a feltételnek a teljesülése létfontosságú volt az élet kialakulásához, ennek értelmében azok az exobolygók, melyek szintén képesek megtartani a folyadékmennyiségüket, szintén alkalmasak lehetnek bizonyos létformák túléléséhez.

Az új kutatás arra tért ki, hogy a hidrogénből és héliumból álló szép, vastag légkör nagyon hosszú ideig képes fenntartani a megfelelő hőmérsékletet és a szükséges körülményeket. Bolygónkon az üvegházhatásnak köszönhetően pont annyira van meleg, hogy a víz ne párologjon el teljesen, ezzel együtt ne is legyen annyira fagyos, hogy jéggé váljon az egész.

A kutat\u00f3k szerint \u00edgy n\u00e9zne ki egy l\u00e9gk\u00f6r\u00e9ben \u00e9s folyad\u00e9k min\u0151s\u00e9g\u00e9ben megfelel\u0151 exobolyg\u00f3

Thibaut Roger/Universität Bern/Universität Zürich

A légkörünk azonban nem mindig úgy nézett ki, mint napjainkban, hiszen most főleg oxigénből és nitrogénből áll, valamint nyomokban van benne hidrogén és hélium. A bolygó keletkezésekor viszont fordítva volt ez a rendszer, amelyet őslégkörnek hívunk. A Föld gyorsan elvesztette az akkor tulajdonságát a Napból érkező sugárzás és a meteorbecsapódások következtében.

Szakértők szerint lehetséges, hogy egy exobolygó sokkal tovább képes megőrizni az őslégkörét. A szimulációk ezt az elméletet alátámasztották, ellenben van egy probléma, mégpedig, hogy elég messze kell lennie a csillagjától, hogy megtarthassa légkörét. A Naprendszer esetében ez olyan messze van a Naptól, hogy a bolygó felszínén lévő víz valószínűleg megfagyna.

Ezzel szemben nem a csillagok az egyetlen égitestek, melyeknek saját hőforrásuk van. Ha tehát a szuperföldszerű exobolygó megfelelő távolságban van a Naptól, rendelkezik őslégkörrel és belső hőtermeléssel, akkor a felszíni folyékony víz feltételei adottak.

„Még a megfelelő körülmények között sem világos, hogy mennyire valószínű, hogy az élet egy ilyen egzotikus potenciális élőhelyen kialakuljon. Ez az asztrobiológusok kérdése. Mégis, munkánkkal megmutattuk, hogy az életbarát bolygóról alkotott, Föld-központú elképzelésünk talán túl szűkös"

— olvashatjuk az egyik szakértő szavait a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock