A Szaturnusz jeges holdja, az Enceladus

Hó tört fel a Szaturnusz titokzatos holdja, az Enceladus mélyéről

A Szaturnusz jeges holdja, az Enceladus számos meglepetést tartogat. Korábban a szakértők azt mondták, hogy tektonikus események nem mennek végbe a felszínén, viszont most ennek az ellenkezőjét igazolták. Mint kiderült, a szóban forgó planéta felszíne alól hóra emlékeztető anyag tör fel.


Egy új kutatás eredményei bebizonyították, hogy az Enceladus felszíne alól gejzírszerű kráterekből tör elő egy fagyos anyag, ami hóra emlékezteti a szakértőket. Ez az anyag végül a kilökődést követően alacsony sűrűségű regolit formájában rakódik le. Mindent összegezve a folyamat végére a hold jégrétegéből előkerülő hószerű anyag borítja be a tájat.

Szakértők elmondásai szerint nem feltétlenül hóról van szó ebben a helyzetben. Ez a titokzatos anyag nem a légkörben keletkezik, hanem a jégréteg alól tör ki. Ennek ellenére az a mód, ahogyan végül a földre hull, valóban emlékeztet a hóesésre, így a hasonlat teljesen érthető.

Egyelőre ezt az idegen jelenséget még nem tudták részletesen megvizsgálni. Arra viszont kutatások során rámutattak, hogy ez az évek során felépített „hóréteg" nagyjából 250 méter mély lehet, bizonyos pontokon pedig elérheti a 701 métert is.

A jövőbeli elemzések lehetőséget biztosítanak arra, hogy bővebb információkat szerezzünk erről a folyamatról. Mivel a Enceladus havas és jeges felszíne alatt óceánok léteznek, így a szakértők azt feltételezik, hogy bizonyos létformák kialakulhattak a mélyben. Ennek értelmében a Szaturnusz holdja az egyik elsődleges célpontja az űrbéli élet kutatásának.

Ennek a tudományos területnek azonban bőven akadnak nehézségei. Mivel akkora mélységbe nem tudunk lefúrni ilyen távolságból, így más módszert kell alkalmazni az élő szervezetek azonosításához. Szakértők rájöttek, hogy hasonló gejzírek megfelelő anyagmintákat juttathatnak ki az űrbe, amiket egy direkt erre a célra kifejlesztett szondával begyűjthetnének elemzésre.

Erről a technikáról és a kutatási terület részleteiről egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism