Tüntetés.

Ezekben az európai országokban lesznek közlekedési sztrájkok júniusban

A munkavállalók Európa-szerte a sztrájk eszközéhez nyúlnak, hogy tiltakozzanak az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények ellen. Az alábbi cikkben összeszedtük, hogy a június hónap folyamán hol lesznek közlekedési sztrájkok.


A sort Olaszországgal kezdjük, ahol június 4-én, azaz ma 24 órás földi kiszolgálósztrájk van az itáliai repülőtereken. Az akciót a kiszolgáló személyzet munkaszerződései miatt hívták életre, ugyanis a szakszervezetek szerint az elmúlt hat évben nem javultak a bérek és a feltételek.

A tiltakozás valamennyi nagy olaszországi repülőtéren okoz majd bizonyos szintű fennakadásokat, különösen a check-in pultoknál.

Ez is érdekelhet: 6 trükk, amivel még könnyebb lesz az utazás

Franciaországban sem feltétlenül egyszerű a helyzet, ugyanis a hírek hónapok óta arról szólnak, hogy a szakszervezetek országszerte folyamatos harcot folytatnak a törvényes nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

A szakszervezetek ennek okán újabb országos tiltakozó napot hirdettek június 6-ra, a francia parlament június 8-i nemzetgyűlése előtt.

A szakértők szerint érdemes tehát előre tájékozódni, ha valaki a szóban forgó sztrájknapon utazik.

A franciák után érdemes pár szót ejteni a skótokról is, ugyanis ott a glasgow-i repülőtéren dolgozó biztonsági személyzet béremelésről megy a vita. Az első körös 5%-os emelési ajánlatot már megkapták az érintettek, azonban a szakszervezetek „nevetségesnek” nevezték azt.

A cikk írásának pillanatában még nem jelentettek be a pontos sztrájkidőpontokat.

Forrás: Euronews

Kép: Shutterstock