Egy fekete lyukról készített illusztráció

Egy fekete lyuk a felfalt csillaga maradékát a Földre taszítja

A csillagászok nemrégiben egy nagyon ritka jelenségnek voltak szemtanúi, mégpedig annak, ahogy egy fekete lyuk mohón felfal egy hatalmas csillagot. Az étkezés végén a szerencsés pozíciónak köszönhetően a földi teleszkópokat mind abba az irányba tudták fordítani, így pontos felvételek születtek.


A februárban észlelt folyamatot először a — igen beszédes névvel ellátott — Very Large Telescope (VLT) segítségével kapták lencsevégre, majd az információt azonnal továbbították a Föld többi nagy teljesítményű megfigyelőegységének. Kezdetben a szakértők azt feltételezték, hogy egy gammakitörést találtak, mely az univerzum legfényesebbnek vélt energiarobbanása.

„Ez a különleges esemény százszor erősebb volt, mint a legerősebb gammakitörés utófénye. Ez valami rendkívüli volt"

— magyarázta Dheeraj Pasham, az MIT asztrofizikusa.

Mint kiderült, ennél egy sokkal jelentőségteljesebb felfedezést tettek. A megfigyelt sugárzás valójában egy csillagot bekebelező fekete lyukból származott. Ennek a folyamatnak a részeként a lyukból plazma- és sugárnyalábok lövelltek ki éppen a bolygónk irányába.

Az elhelyezkedés azért volt fontos tényező, mivel, ha más irányba nézett volna a fekete lyuk, akkor a teleszkóp nem látta volna meg akkora távolságból.

Az, hogy egy fekete lyuk felfal egy csillagot, nem ritka esemény a világűrben. A tudósok a csillagpusztulásnak ezt a fajtáját tidal disruption eventnek nevezik. Ebben az esetben az égitest túl közel kerül a lyukhoz, majd az ottani gravitációs erő rettentő gyorsasággal szétzúzza a betolakodót.

Egy kis videós ismertető erről a folyamatról:

A felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy ez az első hasonló eseménysorozat, amelyet ilyen távolságban észleltek a Földről, hiszen nagyjából 8,5 milliárd fényévre történt.

A felfedezésnek köszönhetően azóta két tanulmány is született a témakörön belül. Az elsőt a Nature, a másodikat pedig a Nature Astronomy című folyóiratban publikálták.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism