Egy fekete lyukról készített illusztráció

Az emberiség már észlelhetett féreglyukat az univerzumunkban​

A más világokba kaput nyitó féreglyukak létezésére egészen idáig csak elméletek és modellek születtek, észlelésükre viszont még nem került sor. Egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy korábban már láttuk őket az univerzumunkban, csupán elsiklottunk felettük.


Amennyiben Einstein általános relativitáselméletét komolyabban vizsgáljuk, akkor elképzelhetővé válik, hogy a világegyetemben nem csak olyan meggörbült téridejű mélységek létezhetnek, mint a mindent elnyelő fekete lyukak, hanem azok ellentétpárjai is.

Az 1930-as években Einstein egyik kollégájával, Nathan Rosennel arra az eredményre jutott, hogy semmi okunk nincs azt feltételezni, hogy két ilyen ellentétes jelenség ne kapcsolódhatna össze, ezzel egy hidat képezve a két oldal között.

Az eredeti elmélet alapján megfelelő körülmények között még az is lehetséges lenne, hogy az anyag áthaladva ezen a hídon éppen és egészségesen jusson át a túloldalra. Ennek bizonyítására az Event Horizon Telescope segítségével egy kutatócsoport egy általános modell elkészítésére vállalkozott, mellyel a féreglyukak torkát akarták felvázolni.

A ScienceAlert cikkében összefoglalt kutatás eredményei arra jutottak, hogy a féreglyukak nyílásait kifejezetten nehéz lenne megkülönböztetni a jól ismert fekete lyukakétól. Mindezek értelmében van egy olyan forgatókönyv, hogy minden eddig felfedezett fekete lyuk végén egy ilyen jelenség van.

A féreglyukak lehetővé teszik a gyors csillagközi utazást?

Ezek azonosítására jelenleg még nem létezik a szükséges technológia. Egyes elméletek szerint két módszer lenne alkalmas a felfedezésükre. Szükség lenne egy a Föld és a feltételezett féreglyuk között elhelyezett eszközre, mely kellően vissza tudná verni a fényt az apró különbségek kiszűréséhez. A másik megoldásra kisebb az esély, de ha a lyuk tökéletes szögben állna, akkor a felénk táruló nyílásából átutazó jel felerősödne a mérésekhez.

További modellezések és kutatások szükségesek a témakörön belül, hogy további jellemzőket találjanak a féreglyukakról a jövőbeli felfedezésekhez.

Nyitókép: